Лауреат дански песник Томас Боберг

По једанаести пут Друштво књижевника Војводине доделило је Међународну награду за књижевност – Нови Сад. Жири у саставу Јован Зивлак, председник, Владимир Гвозден и Зоран Ђерић,

донео је једногласну одлуку да се ова награда за 2016. годину додели Томасу Бобергу, истакнутом данском песнику и писцу, за допринос савременој поезији. Награда се састоји из дипломе и новачаног износа.

У поетској трилогији “Ждерачи коња”, Томас Боберг на мрачан начин осликава дистопијско друштво којим владају деспоти и фанатици и где је појединац доведен на саму границу пропасти. У трилогији се може срести неколико сукобљених група (обожаваоци полумесеца, хришћанске патриоте, усељенички робови, свештеници нихилисти, конзулови нихилистички синови и његови бичеваоци коња), које се боре за оно мало што је преостало, а ту је и сукоб два деспота – конзула и калифа. Будућност коју лирски субјекат описује изузетно је песимистична – у уништеном граду царују безнађе и насиље, а коњи су се због свог меса нашли на ивици изумирања. Трилогија је изузетно прихваћена од стране критичара, а њен алегоријски приказ стварности подстакао је велику дебату о друштвеној стварности у Данској, каже се између осталог у саопштењу.

Поезија Томаса Боберга, каже се у образложењу одлуке жирија, комбинује алегорију о „ждерачима коња” са снажним сликама свакодневице, пре свега кроз предмета који нас окружују и делују на нас као да имају властиту вољу. Чини се да се у позадини ове поезије налази фигура номада, али номада који се обрео у свету у којем је упитна слобода кретања. Боберг са посебном снагом за језичке и логичке обрте, говори о односу субјекта, тела и доживљаја, стварајући опору, али на тренутке и духовиту поезију исписану у траговима света који више не може да створи илузију новог почетка.

Томас Боберг је, такође, драгоцени представник једне еманциповане песничке културе коју он на надахнут и снажан начин представља, мотивишући нас да наставимо са откривањем савремене данске књижевности коју не познајемо довољно, закључује жири. 

Награда ће Томасу Бобергу бити уручене 31. августа  на свечаности  на Тргу младенаца у Новом Саду, у оквиру 11. Међународног новосадског књижевног фестивала који организује Друштво књижевника Војводине.

К. Р.

Чежња и немир

Томас Боберг рођен је 1960. у Роскилдеу у Данској. Дебитовао је 1984. са збирком песама “Сиктање на мом погледу”. Почевши од 17 године, пропутовао је Јужну и Средњу Америку, а велико признање стекао је путописима “Сребрна нит”, “Марокански мотив”, “Америке”  и “Позив на путовање”.

Два пута је био номинован за награду Нордијског савета – 2000. за књигу путописа “Америке”, а 2006. за збирку песама “Стил живота”,  2012. примио је престижну Велику награду Данске академије. Добитник је и бројних других признања. Његов књижевни опус темељи се на чежњи и немиру, а састоји се из низа песама, једног романа и низа фантастичних путописа.
 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести