Међу полуфиналистима Кадаре, Оз и Гросман

Објављен је попис књига које ове године конкуришу за књижевну награду Ман Боокер Интернатионал. Међу тринаест књига написаних на једанаест различитих језика налазе се

и дела славних писаца попут Исмаила Кадареа, Амоса Оза и Давида Гросмана.

Кинеска сатира комунизма, нова верзија приче о Робину Худу смештена у Конго и прича о одрастању у подељеном Јерусалиму неке су од тема које се обрађују у 13 књига номинованих за познату књижевну награду, јавља лондонски Гардијан. Међу полуфиналистима доминирају књиге из Европе, но ту су и два романа из Израела, и по један из Кине и Аргентине.

Ман Боокер Интернатионал додељује се књигама које су преведене на енглески језик, а награда од 50 хиљада евра дели се између аутора и преводиоца.
Номиновани су романи Амоса Оза (Израел), Исмаила Кадареа (Албанија), Давида Гросмана (Израел), Матијиаса Енарда (Француска), Џана Лианкеа (Кина), Алена Мабанцкоја (Француска), Виолете Грег (Пољска), Стефана Хертманса (Белгија), Клеменса Меyера (Немачка), Саманте Шеблин (Аргентина), Роја Јакобсена (Норвешка), Јóна Калмана Стефансона (Исланд) и Дорте Норс (Данска).

Имена шесторо финалиста биће објављена 20. априла, а добитник или добитница Ман Боокер Интернатионала за 2017. на свечаној церемонији у Лондону 14. јуна.

Н. Д.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести