Мозаик песме, културе и духа

У Сремским Карловцима и Новом Саду току ове недеље одржавали су се програми 45. Бранковог кола. У оквиру циклуса ‘’Историја Бранковог кола‘’

представљени су Борислав Мијаловић Михиз, Весна Парун и Иван В. Лалић. Поводом успомене на Михиза, премијерно су пуштени видео-снимци његовог незаборавног наступа пре четврт века на 20. Бранковом колу. Чуле су се крилате реченице о првим књижевним вечерима, о запослењу у НИНУ-у, о сусретима са Исидором Секулић, Мирославом Крлежом, другарству са Бориславом Пекићем, потом реминисценције о Косовској бици, Првом светском рату, о апокалипси и разуму и великој моћи литературе. Сличан тип програма, посвећен Весни Парун, одиграо се уз глумачку асистенцију Мирјане Вукојчић. Видели су се стари снимци и фотографије из живота велике песникиње која је са љубављу према Бранку Радичевићу радо долазила на Стражилово, чуле су се њене антологијске песме и младалачки глас.

У оквиру хришћанских тема, које на Бранковом колу трају непрекидно 29 година, Владета Јеротић и јеромонах Клеопа Стефановић, надахнуто су говорили о души. Прављена је дистинкција између духа и душе, али по неким теоријама сједињавани су, у разговору, и дух и душа у један те исти феномен.

Промовисана је управо објављена, у издању Бранковог кола, обимна књига песама „Славуј и тестера” Енеса Кишевића, актуелног лауреата међу„Бранко Радичевић”. Атрактивни песник апсолутног дара, и поетског и драмског, опчинио је публику у Градској библиотеци својим боемским шармом и позитивном енергијом. Посебан садржај Бранковом колу додали с актуелни млади добитници Бранкове награде Матице српске: Ирена Плаовић, Натасја Чичић, Катарина Пантовић и Светлана Савић.

У рубрици „Нематеријално културно наслеђе Срба” представљена је тамбурица трожица или дангубица, везана за српске крајишке пределе. Примере певања из Поткозарја врхунски је представио и на тамбурици извео искусни, стари народни тамбураш, пореклом са Козаре, Рајко Кнежевић Брајић. У атријуму Музеја Војводине одржан је несвакидашњи музичко-образовни програм „П(ј)еване п(ј)есме Срба у Босни и Херцеговини”. Публициста, антологичар, неуморни истраживач музичке и песничке српске баштине, дугогодишњи музички уредник Радио Новог Сада, Дејан Томић прочитао је део своје нове студије показујући да су многе севдалинке у ствари српског корена и порекла, и по тексту и по мелодији.

У Змај Јовиној гимназији у којој се школовао од 1952 до 1956. постхумно је уручена ‘’Велика повеља Бранковог кола‘’ Богдану Винокићу, председнику Бранковог кола од 1983. до 1988. за изузетан допринос развоју Бранковог кола и животно разумевање значаја Бранковог трага у српској култури и језику.

Данас ће у Карловачкој гимназији бити отворен 23. Филозофски симпозију ‘’Наука и савремени свет‘’, на којем ће учествовати преко тридесет филозофа. Свечано затварање 45. Бранковог кола је у понедељак, у 11 часова, у најстаријој српској Карловачкој гимназији.

К. Р.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести