Музика енглеских и српских аутора

Настављајући лепу праксу повременог организовања концерата наших уметника у Норичу у Великој Британији, Удружење побратимљених градова Новог Сада и Норича

припремило је гостовање двају истакнутих млађих новосадских уметница, пијанисткиње Јулије Бал и сопранисткиње Радославе Воргић, које ће у суботу приредити реситал у Концертној сали Градске скупштине Норича. За ово представљање британској публици солисткиње су одабрале разноврстан и захтеван програм, где су у првом плану композиције  српских и енглеских аутора.

Пијанисткиња Јулија Бал ће тако у солистичком делу концерта изводити виртуозне и комплексне етиде за клавир савременог српског композитора Василија Мокрањца, док ће Радослава Воргић уз пратњу Јулије Бал певати соло песме Бенyамина Бритна и Џона Тавенера. На програму Јулије Бал наћи ће се још и клавирски комади Клементија, Моцарта и Монтијев “Чардаш” у транскрипцији С. Курсанова. Две солисткиње ће такође интерпретирати и Арију из Бахиане број 5 Хеитора Вила Лобоса, у адаптацији коју је за ову прилику начинила Јулија Бал, а сопранисткиња Радослава Воргић ће извести једну оперску арију Георга Фридриха Хендла, као и соло песме Чајковског и Брамса.

Као својеврсни позив на овај концерт, у норичком издању британског часописа „Фајн сити” за јануар објављен је чланак посвећен гостовању Радославе Воргић и Јулије Бал у Норичу, у којем је детаљно најављен програм реситала, уз навођење низа импресивних музичких успеха обеју наших солисткиња. Аутор текста Тони Купер истовремено је подсетио и на занимљиву чињеницу да је у истој сали норичке Градске скупштине, давне 1840. године, концертирао и велики Франц Лист.

Б. Х.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести