Бенд The Cure примљен у Рокенрол дворану славних

БЕОГРАД: Рок гиганти "The Cure" (Кјур), које ће публика у Србији овога лета гледати на Еџиту, синоћ су примљени у Рокенрол дворану славних, а на церемонији су одсвирали чак пет својих хитова, укључујући  "Lovesong" и "Boys Don't Cry".
Rokenrol dvorana slavnih_The Cure
Фото: EXIT

Ово признање је дошло после чак 40 година рада и исто толико радијских синглова, уз десетине милиона продатих албума широм планете, а недавно је потврђено и да ће легендарна група управо овог  лета објавити свој први студијски албум после 11 година. Поред њих, синоћ је још шест изузетних музичких имена уврштено у Рокенрол дворану славних на церемонији која је одржана у Баркли центру у Њујорку. 

Ова, по многима највећа почаст у музичкој индустрији указана је и легендарним бендовима "Deff Leppard" и "Roxy Music", али и групама нешто новије генерације попут "Radiohead" и "The Zombies". На златне странице музичке историје уписане су и чувене певачице, иконе свог времена Џенет Џексон и Стиви Никс.

Сам догађај био је богат познатим музичким именима који су дошли да искажу поштовање иконама музике, те је тако гитариста и текстописац бенда "Квин" Брајан Меј  говорио о рокерима "Deff Leppard", а гранџ звезда и фронтмен "Nine Inch Nailsa" Трент Резнор представио је "The Cure". 
 Фронтмен састава "Talking Heads" Дејвид Бирн био је прави избор да представи ексцентрични "Radiohead", који су инспирацију за име добили управо од песме Бирновог бенда "Radio Head" из 1986. 

Овогодишња церемонија била је историјска због чињенице да је Стиви Никс постала прва жена која је два пута примљена у Рокенрол дворану славних, пошто је претходно уврштена међу великане 1998. године као чланица састава "Fleetwood Mac". 
Занимљиво је и да су "Радиохеад" често истицали да им признања попут овог нису приоритет, те се постављало велико питање да ли ће прихватити овакву част и појавити се на церемонији, али је се показало да се прилика уласка у Рокенрол дворану славних не пропушта.

 Ово признање сматра се једном од највећих потврда величине неког уметника и његовог утицаја на модерну музику, а ове године први пут је и публика учествовала у избору музичара путем гласања. 

Стандардно правило јесте да мора да прође 25 година од издања првог албума бенда или извођача, те су тако "The Cure" стекли право на место у дворани славних 2004. године, с обзиром на то да су на сцени дебитовали са издањем "Three Imaginary Boys" 1979. године, а "Radiohead" предвођен певачем Томом Јорком своју прву шансу имао је прошле године, пошто је њихово дебитно издање "Pablo Honey" издато 1993. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести