Отворен 49. БЕМУС - Глинка пред београдском публиком

БЕОГРАД: Београдске музичке свечаности (БЕМУС), 49. по реду, свечано су почеле вечерас у Коларчевом народном универзитету, а отворио их је министар културе и информисања Владан Вукосављевић и чувени руски хор "Глинка" из Санкт Петербурга.
BEMUS/Fonet
Фото: FoNet

"Музика зауставља време", рекао је Вукосављевић на почетку свог обраћања цитирајући Иву Андрића, који је како каже, музику сматрао "вишом од свих других уметности".

Вукосављевић је изразио задовољство што присуствује овој традиционалној манифестацији и што је Београд, како каже, "сигурно место за уметнике који Београђанима пружају задовољство".

Музика је универазалан језик, каже министар културе, универзалнији од језика математике који прецизно објашњава природне појаве, јер језик музике "води у трансцедентна стања и откривање других димензија".

Сваког октобра, истакао је, Београд постаје престоница уметничке музике баш како је то био и протеклих четрдесетак година када су на БЕМУС долазили најпознатији иизвођачи светске музике.

Вукосављевић је рекао и да ће министарство на чијем је челу учинити све могуће напоре, заједно са Министарством просвете да Србија издвоји новац за изградњу нове зграде Факултета музичке уметности.

"То је наша обавеза и наша дужност јер та установа гаји наше најбоље музичке уметнике", сматра министар културе.

Због великог интересовања публике, руски хор "Глинка" заказао је и други концерт у Београду, 12. октобра у цркви Светог Марка.

Историја чувеног руског хора протеже се 500 година уназад.

Основао га је 1479. године Цар Иван II као Царско певачко свештенство.

Године 1703. хор је преименован у Дворски хор и учествовао је у свечаностима одржаним поводом оснивања Санкт Петербурга.

"Глинка", виолинисти Јожеф Жига и Дејан Млађеновић, пијаниста Александар Синчук, сопран Нурија Риа, гитариста Един Карамазов, Симфонијски оркестар РТС, обележиће овогодишње издање Београдских музичких свечаности које ће трајати до 20 октобра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести