Преминуо музичар Сања Илић

БЕОГРАД: Александар Сања Илић, композитор и музичар и оснивач групе „Балканика", преминуо је данас у 70. години, јављају београдски медији.
sanja ilic
Фото: Rajko Ristić/Sanja Ilić i Balkanika

Како наводи РТС, Илић је преминуо од последица ковид-19.

Илић је рођен у Београду 27. марта 1951. године, а осим тога што је био успешан композитор, по образовању је био архитекта.

Као младић је наступао у групи "Враголани", а затим у групи "Сан".

Његов најбољи пријатељ Предраг Јовичић Трта, певач групе Сан, погинуо је од струјног удара у току концерта у дворани Чаир у Нишу 1975, а у знак сећање на њега, снимио је албум "Успомене".

Седамдесетих година 20. века је компоновао музику за химну фудбалског клуба Црвена звезда на текст Љубивоја Ршумовића: „Све што смо желели, све што смо хтели, то су нам дали, црвено-бели“.

Његова песма "Хало, хало” у извођењу групе Аске представљала је тадашњу Југославију на Песми Евровизије 1982, а "Принцеза” у извођењу Слађане Милошевић и Даде Топића, била је кандидат на југословенском избору за Песму Евровизије 1984.

Групу Балканика је основао 1998, а први концерт је одржан 26. јуна 2000.

Са Балкаником је наступао на концертима широм света, а Србију је представљао на песми Евровизије 2018. у Лисабону са песмом "Нова деца" која је ушла у финале такмичења.

Вучић упутио саучешће поводом смрти Сање Илића

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас саучешће породици преминулог композитора и оснивача групе "Балканика" Александра Сање Илића.

"С великом тугом сам примио вест о смрти Сање Илића, једног од највећих уметника нашег поднебља", навео је председник Србије у телеграму саучешћа.

Како се наводи у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Републике, Вучић је истакао да је Илићева музика "брисала све границе, а људе зближавала јединственом нити свевременог сазвучја Србије и целог Балкана".

"Сања је упечатљиво и срцем преносио другим културама нека од најлепших дела наше музике, чиме је на најкреативнији начин представљао уметничко богатство овог дела света", нагласио је председник Србије.

"Упућујем најискреније саучешће породици, пријатељима и бројним поштоваоцима његовог музичког опуса. Почивај у миру, драги пријатељу“, наводи се у телеграму саучешћа председника Вучића.

Балканика о Сањи Илићу: Велики човек и узор свима нама

БЕОГРАД: Група "Балканика" објавила је на Инстаграму да је њен оснивач Александар Сања Илић, који је преминуо данас у 70. години, био велики човек, изванредан уметник и узор свима.

"Не постоје речи да опишемо тугу и бол због одласка нашег Сање. Био је велики човек, изванредан уметник, колега, пријатељ... бескрајна подршка и узор свима нама. Сања, почивај у миру", написала је ова група уз фотографију Илића.

Илић, композитор и музичар и оснивач групе „Балканика", преминуо је данас у 70. години од последица ковида-19.

 

 

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести