Преминуо трубач Фејат Сејдић

БЕОГРАД: После кратке и тешке болести један од најпознатијих музичара са ових простора, "краљ трубе" Фејат Сејдић преминуо је ноћас у свом дому у родном Бојнику у 76. години, пишу "Новости".
Fejit Sejdic
Фото: Youtube Printscreen

Са 14 година прихватио се трубе у оркестру свог оца Кадрије и од тада је свирао са најпознатијим музичарима.

Слушали су га и Јосип Броз Тито, Шарл де Гол, принц Томислав Карађорђевић, Зоран Ђинђић, Мило Ђукановић, Орсон Велс, Вили Брант, Леонид Брежњев, Ричард Бартон енглеска краљица Елизабета Друга…

Освојио је велики број награда и вишеструки је победник Сабора трубача у Гучи.

"Труба тражи душу, неће без душе да се свира, не помажу ноте ако је немаш", говорио је Сејдић.

Фејат Сејдић ће бити сахрањен сутра на сеоском гробљу у Бојнику.

Отишао велики музичар, господин, сјајан човек

Отишао је велики музичар, перфектан господин и сјајан човек, сложили су се Дејан Петровић, Сања Илић и Бора Дугић, саговорници Танјуга, поводом вести да је у 76. години умро легендарни трубач Феад Сејдић.

Један од најцењенијих наших трубача Дејан Петровић нагласио је да још увек не може да верује да нас је заувек напустио велики музичар. 

"Као клинац сам му се дивио. Он је за мене увек био перфектан господин. Покушавао сам да учим од њега како је бити велики господин на сцени, у самом музицирању, облачењу, опхођењу према колегама и медијима" казао је Петровић. 

Он је напоменуо да се увек сав најежи када помисли колико је добрих ствари иза себе оставио Сејдић. 

"Он је био композитор, изврстан иструменталиста, педагог...Увек је веровао у породичне вредности. Био ми је узор у сваком смислу. Много ми је жао што је отишао" истакао је Петровић. 

Композитор и пијаниста Сања Илић нагласио је да је Сејдић био пионир нове трубачке музике у Србији. 

"Напустио нас је велики музичар који је заправо био велики музички феномен. Био је аутентичан на сцени и по стилу музицирања и компоновања. Са друге стране Сејдић је био једноставан човек одан породици. Биће упамћен у историји културе наше земље" казао је Илић. 

Фрулаш Бора Дугић каже да ће Сејдића пре свега памтити генерације трубача као узора и педагога. 

"Он је свирао са душом. Било која квалитетна музика ако се свира без душе престаје да буде музика. Сејдић је иза себе оставио упечатљив начин асвирања и као велики музичџар трудио се да то подели са свима који су били заинетересовани за трубу. Сви ти музичари који учили од њега данас у србију предстваљају посебну културну баштину", казао је Дугић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести