Признање „Глобал мјузик авордс“ пијанисткињи Бранки Парлић

Наша позната пијанисткиња Бранка Парлић ових је дана добила светску музичку награду „Глобал мјузик авордс“ - Сребрну медаљу, коју јој је донео албум „Инисије 2017“, на којима изводи композиције Ерика Сатија.
с
Фото: Бранко Стојановић

Бранка Парлић је позната по свом ангажману на промовисању Нове музике, и појединих аутора, међу којима посебно место заузима Сати, и ово је још једна потврда њене неприкосновености, када је у питању извођење дела овог композитора. Милионски прегледи на Јутјубу њених клипова са извођењем, међу осталима, и Сатијевих композиција, такође то потврђују и сигурно су многима открили звучне сфере његове јединствене музике. 

- Добила сам Сребрну медаљу у категорији Интепретација. Веома сам срећна због тога, јер је у питању дупли винил албум “Inities 2017” ( Инисије 2017), са клавирским композицијама Ерика Сатија. Сниман је у Швајцарској и специфичан је по томе што је комплетно урађен аналогно на старој винтиџ опреми. Издавач  је “Тристон Мастер Рекординг” из Швајцарске, а за наше тржиште “Одличан хрчак” из Београда. Дупли албум је издат у лимитираном тиражу од 500 примерака – објашњава Бранка Парлић за наш лист.

“Глобал мјузик авордс” је америчка награда установљена 2011, како подсећа Бранка Парлић, додајући да се на овај конкурс музичари сами пријављују и шаљу свој предлог. Сви предлози пролазе кроз неколико нивоа оцењивања од стране великог броја чланова жирија, који су и сами били добитници Златних медаља, током претходних десет година.

Ове годишње награде су, како је наведено, израз захвалности изузетним музичарима који су својом музиком учинили овај свет бољим, и за које жири процени да својим стваралаштвом остављају вредан траг. 

- Желимо да будемо уверени да они које награђујемо, могу заиста да покрену публику. Музичка радост уметника које одаберемо мора бити заразна. Желимо да нас уметник подсети зашто нам је уопште толико стало до музике. Наше жирирање награђује како признате уметнике, тако и оне у којима осећамо будући потенцијал  - истичу организатори овог својеврсног такмичења, са седиштем у Калифорнији.

При оцењивању жири се не обазире на популарност музичара, како истиче Бранка Парлић, нити на број продатих носача звука.

- Оцењује се јединственост у интерпретацији, оригиналност, иновативност, креативност и квалитет извођења, као и емоционална комуникација са слушаоцима. Заступљени су сви музички жанрови, као и видео спотови и саундтрекови за филмове и ТВ и све је то подељено по категоријама – напомиње добитница Сребрне медаље.

Поред Бранке Парлић, награђен је и, музиком „Битлса“ инспирисан, „Рабер соул пројекат“ уметника Растка Ћирића, који је освојио Златну медаљу. За музику у Ћирићевом кратком анимираном филму „Светлости и сенке“ Небојша Игњатовић је, међу осталим добитницима, из заиста најразличитијих делова света, освојио Бронзану медаљу.   

 

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести