Раде Радивојевић добитник награде “Дарко Краљић“

БЕОГРАД: Композитор Раде Радивојевић добитник је награде “Дарко Краљић“ за животно дело у домену популарне музике за 2020. годину, коју ће му Удружење композитора Србије (УКС) уручити 30. новембра у Народном позориштуу Београду.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Стручна комисија УКС, коју чине Радослав Граић, Жарко Данчуо, Јован Маљоковић, Владан Вучковић - Паја и Александра Милутиновић, у свом образложењу је навела да је Радивојевић “у својој изузетно успешној, пола века дугој каријери, постао један од водећих аутора чији се значај може поредити са популарношћу легендарног Дарка Краљића.“

Музиколог Ивана Тришић каже да је Радивојевић “у историјски развој популарног жанра унео сложена формална решења која су проширила традиционални облик популарне песме, обогатио је хармонску подлогу и донео маштовите аранжмане.“

“Његова музике пре свега плени неисцрпном мелодиком, лириком и осећајношћу једног изразитог, снажног неоромантичара. Као таква, она превазилази мерила савременог историјског периода и има све шансе да и у далекој будућности зрачи као евергрин баштина“ навела је Тришић.

На дан уручења награде ће у Народном позоришту бити уприличен и свечани концерт, у чијој реализацији учествују глумци Вјера Мујовић, Александар Срећковић Кубура и Иван Михаиловић, Ревијски оркестар Музичке продукције РТС-а, диригент Огњан Оги Радивојевић, хармоникаш Славко Цале Митровић, хор Дечијег културног центра, диригент Невена Ивановић, као и вокални солисти Јелена Пајић, Дуња Вујадиновић и Милена Драговић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести