Шабан Бајрамовић постаје део џез и блуз музеја у Америци

Чувени Делта Мисипи блуз музеј упутио је писмо пројект менаџеру Нишвил џез фестивала у САД  Јелени Ивањац, у којим изражава намеру да се организује поставка о српком музичару "Шабану Бајрамовићу", који би тиме постао први Србин и Ром у свету који је део њихове поставке.
saban bajramovic
Фото: Youtube Printscreen

Делта Мисипи блуз музеј је легат за најпознатије блуз музичаре из САД, посебно оне потекле из Делта Мисипи блуз музеј.

Подсећамо да су ови музичари били језгро читавог блуза и џез стилова који су се касније раширили по целој УСА и извршили утицај на светску музику.

Поред Делта Мисисипи Блуес Музеја, жељу за сличном поставком показало још неколико блуз музеја, као и музеј у Њу Орлеансу - најчувенији џез музеј, чији је директор Грег Ламбси, са којим се директор Нишвила Иван Благојевић срео у Њу Орлеансу - потврдио долазак на Нишвиле, који ће се одржати од 6.до 15. августа.

"Током Ламбсијевог боравка у Нишу разговараћемо и о формирању спомен собе Шабана Бајрамовића у музеју џеза у Њу Орлеансу са репликом статуе Шабана Бајрамовића, постављеном на нишавском кеју" изјавио је директор Нишвила Иван Благојевић.

У поменутим музејима биће снимани делови документарног филма "Ја сам Шабан" продуцента и вишеструко награђиваног редитеља Вељка Мирковића, а у копродукцији "Оптимистик филм" и "Нишвил џез фестивала".

"Ја сам Шабан" је прича о јединственом ромском музичару и његовом животу, испричана из угла оних који су га познавали, оних који су радили са њим, оних који су му се дивили и певали његове песме њему у част, али и оних који су знали и његове страсти према животу и слободи.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести