Најпознатији и највољенији

Након признања највећих светских медија, као што су “Си-Ен-Ен”, “Гардијан”, “Њујорк тајмс”, који су ове године промовисали Егзит као један од најбољих фестивала на свету,

исто признање дошло је од британског “Ди-џеј маг”, магазина о електронској музици. У септембарском броју, у великом извештају са овогодишњег Егзита, наводи се да је: "Егзит пуно више од фестивала, више од покрета, више од бренда. Заједно са сестринским “Си денс” фестивалом у Црној Гори и будућим ширењем на све популарнију хрватску обалу, Егзит је постао култура за себе и одраз музике као погонске силе за промену, те блистав пример шта млади могу да постигну кад се нечему посвете у целости”. Читаоци се даље подсећају да се ради о јединственом примеру фестивала који је настао из бунта и жеље младих за друштвеним променама, а који се "данас сматра за један од најбољих на свету", како се наводи у тексту.

“Ди-џеј маг” наводи и да је запањујуће колико се Егзит развио од почетака из 2000. године до данас, али да се данас исто може рећи и за земљу домаћина - Србију. У тексту се већ на почетку поставља и реторичко питање: "Искрено, ко би рекао да ће након што су пријатељи и студенти покренули ’Нулти Егзит’, 100-дневну прославу музике, уметности и изнад свега, слободе, против опресивног система који је држао Балкан у изолацији, не само да ће им то проћи, већ и да ће оживети дух људи и 16 година касније водити један од најпознатијих и највољенијих фестивала у Европи!"

Наводе се и богата историја Петроварадинске тврђаве, те лепоте и гостопримљивост Новог Сада, који су уз Егзит постали познате дестинације и путницима изван граница Србије. Не само да бине смештене у моћним рововима тврђаве имају магичан ефекат, већ је "свака од четири ноћи испуњена мноштвом врхунских извођача, истовремено покривајући толико жанрова, за шта би и један Гластонбери морао да се добрано потруди", пише у тексту.

Од овогодишњих извођача посебно су издвојени рокери “Бастиљ”, звездана Ели Голдинг, техно доајен Хакер, и многи други. Ипак, посебно место у целом извештају заузима завршница на главној бини и рекордерски концерт легендарне групе “Продиџи”. “Ди-џеј маг” тврди да никад нису "сведочили луђој атмосфери и публици за све ове године постојања" и свима на свету препоручује да, уколико им се икад поново укаже таква прилика, жестоки бенд из Есекса обавезно гледају уживо на њиховом омиљеном фестивалу - Егзиту.

И. Б.

Догодине у знаку хипика

За наредни Егзит под слоганом “Лето љубави”, саопштавају из фестивала, има већ 20.000 пријављених за куповну улазнице путем интернета, из више од 60 земаља света. Назив “Лето љубави” реминисценција је из 1967, када се око 100.000 хипика окупило у једном кварту у Сан Франциску, представљајући алтернативу актуелном друштву и његовој политици. Знак мира, шарена одећа и цвеће у коси, прве су асоцијације на покрет у чије највеће тековине се убрајају борба за мир, слободу говора, људска права, социјалну, расну и полну равоправност.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести