Команча, обећавајући други почетак

Четврти том вестерн серијала “Команча” (у тврдом повезу и пуном колору) којим је “Чаробна књига”, у библиотеци “Стари континент”, управо обрадовала домаће стрипољупце, претпоследњи је у овом интегралном издању.
д
Фото: Промо

Овај је том преломан за серијал јер садржи последњу епизоду “Команче” коју је нацртао  Херман Хупен (1938) и прве две епизоде које је урадио Мишел Руж (1950). Све три приче написао је славни Мишел Регније познатији као Грег (1931-1999).

„Команча“, која је добро позната на овдашњим просторима из мноштва издања, од „Цака“, „Дениса“, „Бисер стрипа“, „Супер стрипа“, „Политикиног забавника“ до „Стрипотеке“ и „Маркетпринтових“ црно-белих албума, појавила се на страницама легендарног стрип магазина “Тинтин”, који је уређивао управо Грег, децембра 1969; у епизоди од осам страна знатижељни читаоци упознају каубоја - луталицу Реда Даста и Команчу, младу власницу ранча „Три шестице“ у близини градића Гринстон Фолс, Вајоминг; Даст ће Команчи понудити своје услуге, од тешког рада до брзог потезања револвера, а можда и своје срце. Надаље се, у 10 албума и неколико кратких прича, нижу епски догађаји кроћења природе, борбе са Индијанцима и локалним бандитима, пристизања цивилизације у дивљину и напредовања ранча…

Команча не охрабрује Даста да јој се приближи док је, истовремено, одушевљена галантном, намирисаном господом са манирима из великих градова. Испоставља се да је млада ранчерка кључна фигура Дастовог света па зато и не чуди што серијал носи њено а не Дастово име иако је он “први активни” херој. Како време одмиче Дастово незадовољство сопственим животом расте али се после бекства у дивљину враћа на ранч и тамо одрађује своје редовне обавезе. Но, Дивљи запад и даље није питом и доноси сваковрсна, углавном непријатна, изненађења. Тако, у епизоди “Тело Алџернона Брауна”, док обилази поплављене пашњаке, Ред Даст налази тело убијеног човека. Према документима реч је о извесном Брауну кога прати лош глас, барем по речима новопридошлог локалног лекара. Шериф, који одлази да провери идентитет убијеног, страда у заседи а Ред Даст наставља његов задатак и открива причу о бахатом богаташу који се скрива али и страдалој породици чији духови и даље не дају мира једином преживелом. Грег “држи конце” и вешто меша вестерн са кримићем што резултира занимљивом причом коју Херман ваљано исцртава својим “прљавим” цртежима. Но, пажљиви гледалац приметиће на пар сличица и туристу са фотоапаратом и рекламу за “Тојоту”! Сам Херман каже да га је његов 15-годишњи син питао није ли му досадио тај стрип, што је изазвало цртачеву бурну реакцију јер је заиста било тако.

Фото: Промо

Херман је већ од 1979. стварао сопствени научнофантастични стрип “Џеремаја” а желео је да се окуша и у другим самосталним пројектима, пре свега у “Торњевима Боа-Морија”, али стари стрип га је у томе кочио. Стицај околности био је, ипак, на његовој страни. Наиме, Грег је почетком 1982. отишао у Америку и био заокупљен покушајима да француски стрип стигне до тамошњих читалаца. Мисија није успела али се Грег задржао пет година окушавајући се у разним пословима што је резултирало и запостављањем сценаристичке работе. Када се вратио у Француску, Грег је увидео да се на пољу стрипа много тога променило. То га није спречило да, пошто је за свој дотадашњи рад добио значајне награде и ордење, настави серијал о Команчи са новим цртачем – Мишелом Ружом који је већ имао искуства у вестерн стрипу.

Епизода “Звери” појавила се 1990. и у њој се Ред Даст суочава са својом, читаоцима до тада непознатом, прошлошћу – суровом бандом коју је давно напустио! Руж није копирао Хермана мада су и његови ликови груби и робусни; динамика Ружових цртежа и табли спорија је од Хермана али је постојана и врло брзо “увлачи” у себе читаоце. Класична вестерн прича тако је добила и адекватно класични визуелни лик. И наредна епизода, “Долар с три лица”, наставља трагом откривања Дастове непознате младости; ово се у популарним серијалима редовно дешава јер је после неког времена пожељно позабавити се и јунаковом прошлошћу а не само тренутним авантурама. Овог пута Даст добија позив да дође у госте свом добро ситуираном млађем брату у Доџ сити; њих двојица су као једини преживели напад на караван одведени у сиротишта и тамо изгубили контакт. Ипак, после много година Камерон је пронашао Даста и позвао га. Њихов сусрет биће колико дирљив толико и необичан. Врло брзо се испоставља да Камерон није “цвећка”, а да његови планова са Дастом нису ни мало безазлени…

Грегов заплет је препознатљиво сложен док Руж истрајава у свом стилу, поправља се на плану покрета и акција а делује сигурније и у склапању табли. Очигледна је Грегова жеља да, бавећи се прошлошћу јунака, “рестартује” серијал и усмери га у правцу нових авантура које се не ослањају превише на познавање ранијих епизода. У тој намери он, на радост старих и нових читалаца, добрано успева дарујући “Команчи” обећавајући други почетак.

Илија Бакић

EUR/RSD 117.5662
Најновије вести