Ева Рас: Никад нисам могла да бирам филмове

ПАЛИЋ: Глумица Ева Рас, гошћа 25. Фестивала европског филма Палић, добитница награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији 2005. године, изјавила је данас да никада није била у позицији да бира улоге, а и да после шест деценија воли што је глумица.
y
Фото: Youtube Printscreen

Рас се на данашњој конференцији за новинаре присетила почетка овог фестивала, 22. јула 1993. године,дана који је заувек обележио њен живот.

Тог дана је Ева Рас требало да присуствује пројекцији филма “Горила се купа у подне” Душана Макавејева, а пре поласка на Палић добила је вест да је њеха кћерка Круна преминула у Паризу.

"Тако да овај фестивал има много више значење за мене него за све вас, рекла је Рас и додала како је јубилеј прилика за присећање на оне којих нема," на уметнике који су долазили на Палић, а више нису међу нама”.

Награду која јој је припала прокоментарисала је констатацијом да је рођена у Суботици и да је као и сви њени суграђани више навикла да ради него да је награђују. 

“Лифка је осенчио мој живот јер смо одлазили у биоскоп који се тада није звао по њему и можда сам тада и почела да волим глуму. У мом селу скоро да нису ни знали шта је то и када сам кренула на ФДУ, питали су ме шта ће ми то и рекли да је боље да узмем да радим нешто паметно”, рекла је Рас.

Каже да награде дођу или не дођу, а када дођу, онда видите да нису важне.

“Још увек волим што сам глумица. У септембру ће бити 60 година како се бавим глумом. Иако сам облетела планету са својим сликама, написала 30 књига када ме питају шта је моје занимање, кажем глумица. Осећала бих се као кретен да кажем да сам писац”, искрена је Рас.

За њу је било “болно пресађивање” из суботичког Вучидола на ФДУ и велики шок.

“Уопште нисам сумњала да ће ме примити. Одакле ми та луда самоувереност да сам ја глумица и да ћу бити? Али сам примећена и ја сам тиме своју мисију завршила. Увек сам волела себе и да не наносим себи бол, а у земљи где корупција влада, нисам могла да бирам улоге”, испричала је она.

Поменула је и да је Оливера Катарина више пута назвала олошем, јер прихвата мале улоге.

“Кад год на време видим Оливеру Катарину, ја пређем на другу страну, да се не сретнемо, јер нас две смо потпуно различите и није истина да се различитости привлаче. Онда ме она види на другој страни и виче: “Олошу, олошу, опет си прихватила неку малу улогу. Ти си олош, ти заборављаш да смо ми звезде”. Ја никад нисам била звезда”, рекла је Рас и додала да је за разлику од ње одбила позив да ове године посети Кан поводом 50 година од филма “Биће скоро пропаст света” Александра Петровића.

Рас је пожелела срећу палићком фестивалу да дочека и прослави и своје 50. издање.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести