Истраживања у Галерији Матице српске: Анализа плавог пигмента

У оквиру сталне поставке 18. века у Галерији Матице српске претходних неколико дана обављена су испитивања плавог пигмента на примеру икона из колекције 18. века.
с
Фото: М. Стајић

Галерија на овај начин наставља са јачањем веза између конзервације уметничких дела и савремене науке, обједињених у оквиру посебне области под називом c0onsevation science. На истраживаљу су радили проф. Теодорос Ганетсос из Атине, у сарадњи са проф. др Даниелом Королија Црквењаков са Академије уметности у Новом Саду, истраживачима из Института за нуклеарне науке Винча и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, као и конзерваторима Галерије Матице српске.

Резултати истраживања, могућности примењених техника као и друга занимљива питања из области конзерваторске науке ће бити представљени у оквиру Конзерваторских прича данас у 18 сати, у простору Сталне поставке Галерије. Плави пигменти спадају међу најзанимљивије материјале када је реч о праћењу развоја сликарских техника. Наиме, 18. век је период када се традиционални пигменти, вековима у употреби, допуњују новим, насталим као резултат развоја науке, посебно хемије. Неки од пигмената су неорганског, а неки органског порекла, па су за њихову идентификацију потребни и различити инструменти и аналитичке методе, наводе у ГМС.

Овај програм се одвија кроз Ерасмус програм размене Универзитета у Новом Саду и универзитета West Attica из Атине, и представља још један пример успешне сарадње ГМС са високошколским установама и истраживачким институтима.      

Н. П.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести