Изложба "Алан Форд трчи почасни круг" од среде у Музеју Југославије

БЕОГРАД: Од 2. децембра у Музеју Југославије публика може да посети гостујућу изложбу "Алан Форд трчи почасни круг", најавили су из Музеја.
e
Фото: Youtube Printscreen

Изложба се реализује поводом више од пола века од изласка првог броја "Алана Форда", стрипа који представља значајан феномен поп културе из перспективе југословенског наслеђа.

Биће приказане 152 оригиналне цртачке табле из првих 75 издања, када је стрип стварао чувени италијански ауторски двојац Магнус-Бункер, као и три насловна цртежа Паола Пифарерија.

Отварањем изложбе, завршава се овогодишње обележавање Дана Музеја Југославије.

Први број "Алана Форда" изашао је у Италији 1969. године.

Осмислили су га Лучано Секи, познатији по псеудониму Макс Бункер (1939), као сценариста, и цртач Роберто Равиола Магнус (1939-1996).

Већ следеће године, овај сатирични стрип је због упечатљивих цртежа, духовитих дијалога и спретне ироније, као и изузетног превода новинара и писца Ненада Бриксија, придобио наклоност публике широм Југославије, која ни до данас не јењава.

"Изложба Алан Форд трчи почасни круг није могла да добије прикладније место од Музеја Југославије. Алан Форд је у бившој Југославији стекао огромну популарност, већу него у родној Италији. Прошле године смо пославили 50. годишњицу првог броја стрипа изложбом у Народној галерији у Љубљани, која је била вероватно највећи културни догађај године за пет месеци посетило ју је око 10.000 људи, и то не само из Словеније, већ и из свих држава некадашње Југославије. За ову прилику, надоградили смо љубљанску изложбу и уврстили занимљива издања стрипа Алан Форд, која су припремили пасионирани српски колекционари, Марјан Матић и Марио Рељановић", појашњава аутор изложбе Рок Главан и додаје да изложба стигла у Музеј Југославије залагањем Лазара Џамића.

Изложбу, која је још један пример развијене регионалне сарадње Музеја Југославије, Музеј организује са Институтом за културу и образовање из Љубљане, а у сарадњи са Националном галеријом Словеније, Италијанским институтом за културу у Београду и Југословенском кинотеком.

Тим Музеја Југославије свих претходних месеци улаже максимум својих напора да креира и прилагођава једнако програме у физичком простору, који се могу спроводити уз поштовање свих мера, али и мноштво онлајн садржаја, како би контакт са публиком остао непрекинут.

Томе сведоче и програми којима смо обележили овогодишњи Дан Музеја.

"Драго нам је што овај низ завршавамо отварањем гостујуће изложбе "Алан Форд трчи почасни круг" и што ћемо посетиоцима моћи да понудимо овај, за југословенско културно наслеђе, значајан феномен, и што управо овом изложбом, у свима тешкој години, настављамо успешну регионалну сарадњу. Захваљујем онима без којих њена реализација у овим околностима не би била могућа", изјавила је директорка Музеја Југославије, Неда Кнежевић.

Стручни сарадници на изложби су др Андреј Смрекар и Само Пуребер, као и Лазар Џамић, аутор књиге "Цвјећарница у Кући цвећа", популарне студије о феномену успеха стрипа "Алан Форд" у Југославији.

Дизајн оригиналне поставке радио је Ранко Новак, док су за адаптацију београдске изложбе задужени Марица Буцек и Дејан Тодоровић.

Као што је горе поменуто, у оквиру изложбе биће приказана и ретка издања стрипа -Алан Форд из колекције Маријана Матића и Марија Рељановића, а биће одржани и пратећи програми.

Изложба ће бити отворена до 31. јануара 2021. године.

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести