Керуак у сукобу с формама и рату са системом

Нови двоброј часописа за књижевност, уметност и културу „Градац”, посвећен америчком књижевнику Џеку Керуаку (1922 - 1969), који је био један од оснивача битничког покрета и често називан „краљем битника”, изашао је из штампе.
casopis gradac logo
Фото: Часопис Градац

 Двоброј „Градца” садржи седам Керуакових текстова, избор из његове поезије и два интервјуа која је Керуак дао познатим америчким новинарима Теду Беригану и и Вилијаму Баклију.

Објављени су и текстови о Керуаку које потписују Хенри Милер, Ален Гинзберг, Артур С. Нусбаум, Џојс Донсон, Стерлинг Лорд, Рене Галнд, Жикица Симић и други, а који говоре о Керуаку и његовим савременицима, писцима Гинзбергу, Бобу Дилану, Џону Бароузу и музичару Чарлију Паркеру.

Двоброј је приредио писац Саво Стијеповић, који у предговору под насловом „Yек Керуак или откривање последњег великог мита” истиче да је Керуак био једна од најчудеснијих фигура модерне Америке.

„Посвећеник yеза, творац спонтане прозе, страшни усамљеник, писац склон испадима, велики поштовалац будизма и страствени поклоник жена, дивљи и неуморни путник, изнова откривени католик, републиканац и трагични апостол посткенедијевске Америке, песник на Витменовом трагу, отац бита, претеча хипија и контракултурне сцене, све то и још много тога  -  никада није могао стати у неке одређене мере и фиоке уметничког и друштвеног живота Америке педесетих и шездесетих година”, навео је Стијеповић.

Он је додао да је Керуак био стално у сукобу са формама и у рату са системом и да се наметнуо као особена и јединствена појава у књижевности друге половине претходног века.

Ликовно решење корица за двоброј посвећен Керуаку, урадио је ликовни уметник Растко Кукић. Часопис „Градац” уређује Бранко Кукић, а издаје Дом културе у Чачку и Уметничко друштво Градац.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести