Међународна уметничка размена Арт линкс: Мадрид / Нови Сад у Фабрици

Десет мадридских и десет новосадских уметника нашло се путем изложбе „Камен-папир-маказе“, приређене у СКЦ „Фабрика“, у својеврсном ликовном дијалогу, али и у директној комуникацији на самом отварању поставке, будући да се део аутора, који није био у прилици да дође у Нови Сад, укључио посредством „зум“ платформе.
д
Фото: Марија Црвени Зечевић

Изложба је, иначе, реализована као део уметничке размене у копродукцији Културног центра Новог Сада и Хиспано-српског културног удружења „Иво Андрић“ из Мадрида, а уз велику подршку Амбасаде Шпаније у Београду, Института Сервантес у Београду и Студентског културног центра Новог Сада.

Изложба „Камен папир маказе“ реализује се по четврти пут у оквиру седмог издања пројекта уметничке размене „Арт линкс“. Претходне верзије ове изложбе приређене су у аустријском граду Холабруну (2018), у Дортмунду (2019) и Љубљани (2021), а наредне године домаћини ће бити Београд и Мадрид. Поставку и овај пут модификују и од претходних разликују, захтеви галеријског простора и концепција кустоскиња, Маје Ердељанин и Бегоне Рамос, те је у СКЦ „Фабрика“ први пут конципирана као низ дијалога радова уметника из Шпаније и Србије. Новосадски уметници који учествују у пројекту су Данијел Бабић, Даница Бићанић, Данило Вуксановић, Јасна Гулан Ружић, Горан Деспотовски, Јелена Ђурић, Небојша Лазић, Лазар Марковић, Моника Сигети и Јелена Средановић, док из Мадрида долазе Вицтор Алба, Алба Есцаyо, Мариа Ортега Естепа, Фернандо Даза, Гиљермо Латоре Плаза, Силвиа Лерин, Луциа Лорен, Родриго Мартин, Никола Срдић и Ана Здравковић.

„Десет парова уметника из две земље, две различите културе и уметничке сцене, који се никада до сада нису срели, нити су претходно упознати са радом оног другог, представљени су кроз радове на папиру, од папира, уз употребу камена или маказа: цртежи, колажи, литографија, објекти... Овакав приступ одабран је јер се тема изложбе с једне стране односи на коришћени материјал, а са друге стране пореди живот и уметност са познатом игром, као и са мање забавним и сложеним појавама попут: питања моћи, (не)правде, доношења одлука у кризним ситуацијама, фактора среће или постојања „више силе„ која понекад превагне над вештином и напорним радом, и уопште чини равнотежу коју често сами нарушавамо“, појашњава Маја Ердељенин, уредница ликовног програма КЦНС.

Она подсећа на то да се сама игра „Камен-папир-маказе„ игра у двоје: постоје три симбола које играчи формирају својим шакама, песница за камен, испружена шака за папир и два пружена прста за маказе. Сваки од та три елемента јачи је од једног и слабији од другог. Због своје насумичности често се одабира и као фер метод доношења непристрасних одлука уместо бацања новчића или извлачења сламки. На том фону, и теме, концепције и приступ материјалу, уметника представљених на овој изложби, такође се могу сагледати у паровима. Њихови лични креативни изрази надопуњују се и супротстављају један другом, решавају одређене ликовне проблеме или отварају нова питања. Сваки аутор је на аутентичан начин несумњиво нашао „прави одговор“, једнима је папир био најпогоднија подлога за обраду одређене теме, док је другима сам контакт са папиром као материјалом био извор нових ликовних решења.

„Мешање техника, прелазак из цртежа у графику, из графике у дигитални принт, из слике у објекат, из објекта у колаж, а из њега поново у цртеж одликују скоро све радове на овој изложби, попут популарне игре чији наслов носи и у којој ни један субјекат, ни једна тема, ни техника није супериорнија над осталима, већ само у одређеном тренутку послужи као средство за лакше саопштавање идеје, као оруђе креативности, као позив на дијалог. Приказани дијалози настали су на основу кустоског ослушкивања аутора из две земље, са тешким задатком да се одабир сведе на два пута по десет имена, али са надом да ће у блиској будућности они постати повод правим дијалозима међу уметницима, њиховом упознавању, повезивању и размени искустава“, истиче Маја Ердељанин.

Изложба се може погледати до 1. августа радним данима од 10 до 20 часова.

М. Стајић

 

EUR/RSD 117.2824
Најновије вести