Отворена изложба слика и предмета који су припадали Јованки Броз

Вечерас је свечано отворена изложба Партизанка и Фрагонар. Колекција слика Јованке Броз.
w
Фото: Galerija Matice srpske

Присутнима су се обратили др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, мр Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије и аутори изложбе мср Никола Ивановић и Ана Панић, док је изложбу свечано отворила Данијела Ванушић, помоћник министра за културно наслеђе.

Ана Панић, кустоскиња из Музеја Југославије истакла је да је „ова колекција заправо једна мала збирка успомена које је Јованка Броз успела да пренесе из председничке резиденције у Ужичкој 15 након Титове смрти у вилу која јој је том приликом додељена“.

У фокусу изложбе је 36 дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, лични предмети, фотографије и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка Броз живела након смрти Јосипа Броза. Више од три деценије некадашња прва дама Југославије боравила је у својеврсном кабинету успомена који је као временску капсулу пренела из једног окружења у друго, покушавајући да, што је више могуће, имитира амбијент председничке Резиденције у којој је живела заједно са Јосипом Брозом Титом. Ова колекција настала је спонтано као кулиса једног живота, а исто тако је и нестала.

Излагање ових дела има двоструки значај: с једне стране ради се о уметничким предметима које публика до сада није имала прилику да види, а с друге она

представљају имагинарни музеј сећања Јованке Броз кроз који се могу реконструисати делови и детаљи њеног живота.

EUR/RSD 117.4015
Најновије вести