Парсифал Паје Јовановића пред посетиоцима наредних 10 дана

БЕОГРАД: Слика "Пасифал" Паје Јовановића (1859-1957), која се налази у приватном власништву и до сада је била непозната јавности, вечерас је представљена у Атријуму Народног музеја, где ће посетиоци моћи да је виде наредних 10 дана.
d
Фото: Промо

Приватни колекционар обратио се пре годину дана Народном музеју, који чува око 100 дела Паје Јовановића, од чега 75 уља на платну, ради утврђивања аутентичности слике "Парсифал" и рестаурације.
Утврђено је да је настала двадесетих година прошлог века, а музејски саветник Народног музеја и најбољи познавалац Јовановићевог стваралаштва, Петар Петровић, каже да је реч о још једном од његових значајних остварења која излазе из етографско-историјског и орјенталног жанра.

"Приказује тему која је била присутна у европској уметности у време када је Паја Јовановић живео. Читав 19. век у уметности је пун мотива који залазе у симболизам, а нарочито у митологију. С озбиром да је Паја Јовановић живео на изворишту, у Бечу, сасвим сигурно је био инспирисан сликама које је сретао, јер тема витеза који трага за Светим гралом је многе уметнике инспирисала", рекао је Петровић Танјугу.

Он верује да је слика "Витез цвећа" француског сликара Ззоржа Рошгроса, коју је уметник изложио 1894. у Салону у Паризу и коју је Јовановић видео, могла да му буде инспирација.
Јовановић је 1902. урадио уље на платну на тему Парсифала, које је још непознато овдашњој јавности.
Петровић подсећа да се навршава 160 година од рођења Паје Јовановића, а његова уметност није до данас изгубила на значају, што потврђује и изложено платно "Парсифал" које подстиче на размишљање због своје теме.

"Паја Јовановић је био заинтересован не само за сликарство, него и за оперу и сигурно је гледао 'Парсифала" и он је оставио утисак на њега, посебно сцена у другом чину када Парсифал среће виле и замишљао је како би приказао витеза у потрази за Светим гралом, кога на том путу чекају многа искушења и дилеме", рекао је Петровић говорећи посетиоцима Музеја о новооткривеној слици великог уметника.

Петровић је истакао да Јовановић приказује Парсифалову борбу са самим собом и додаје да је познато да уметник испитује свој рад, тражи инспирацију и у моменту када инспирација заблиста, настаје уметничко дело.
Директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић истиче да је проналазак било ког уметничког дела посебан доживљај и догађај, а нарочито када пред собом имамо непознато дело уметника који очарава својим стваралаштвом.

"Добро нам је познато да је Паја Јовановић био плодан уметник и вероватно ни сада није крај изненађењима. За сада смо у прилици да видимо једно ново дело Паје Јовановића захваљујући љубазности приватног колекционара и оно ће свакакко обогатити познавање укупног стваралаштва Паје Јовановића", нагласила је Борић Брешковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести