Незадовољни радници технике и обезбеђења СНП

Део запослених, тачније њих 177, највише у техници и службама обезбеђења у Српском народном позоришту, од почетка 2015. добијају мање плате, због почетка примене уредбе о корекцији коефицијената

 у систематизацији радних места у СНП-у. Зато представници Штрајкачког одбора синдиката СНП-а не одустају од намере да, макар и штрајком, издејствују промену те уредбе, речео је на конференцији за новинаре у СНП-у.

Упркос једночасовном штрајку упозорења пре месец и по дана,  и обраћањима  надлежнима   да реше проблем умањења коефицијената за одређене послове у СНП-у,  ни од кога није добијено обећање да ће то моћи да се реши, осим вербалне подршке и разумевања тешке ситуације, навели су  представници Штрајкачког одбора синдиката СНП-а. Члан Штрајкачког одбора Славенко Томашевић је поменуо да је, уз сагласност надлежних у покрајинским службама, правна служба СНП-а успела да за 50 – 60 запослених пронађе начин да им врати “старе” коефицијенте, али да ни то није трајно решење.

Синдикалци су, иначе, крајем марта упутили Влади Србије свој предлог Уредбе о допунама Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама. У њиховом предлогу  корекција се односи на прихватање чињенице да, због специфичности и обима одређених послова у установи од посебног значаја какав је СНП, појединим запосленима би требало да следују коефицијенти који им не припадају по стручној спреми, која је једини критеријум у одређивању њихове висине.

Примена ове уредбе довела је до разлике у платама за иста радна места и исте послове, како наводе синдикалци, па, примера ради, за декоратере и реквизитере, износи од 19.621,04 до 25.124,51 динара. Део запослених, због умањених коефицијената прима плату испод загантованог минималца, чиме су доведени на руб егзистенције, кажу синдикалци  и напомињу да је овај њихов предлог корекције поменуте уредбе подржао и Покрајински социјално - економски савет.   Коефицијенти, односно плате, делу запослених у СНП - у су, иначе, смањене на основу решења покрајинске буyетске инспекције из августа прошле године.

Уколико за петнаестак дана не добију конкретан одговор од надлежних да постоји решење за њихов проблем, представници Штрајкачког одбора синдиката СНП-а  најавили су да ће потом ступити у штрајк. Припреме за штрајк су у току, по законској процедури .

Н. Пејчић
 

Управа подржава захтеве

Представници Штрајкачког одбора синдиката СНП -а истакли су јуче да и Управа СНП -а -а подржава њихове захтеве, јер сматра да део запослених, без обзира на своју стручну спрему, обавља послове који у позоришту подразумевају повећану одговорност и специфично знање које се стиче дугогодишњим радом у театру. Поменута уредба о коефицијентима, по њиховим речима, заснива се само на школској спреми, и не уважава изнете примедбе о специфичним занимањима и самој позоришној делатности. Председник Штрајкачког одбора синдката СНП -а Роберт Херценбергер позвао је Покрајинску владу, која је оснивач, да још једном размисли да ли јој треба СНП какво јесте -специфична и сложена кућа с три уметничке јединице.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести