Нушићев „Ујеж” и „Кавалерија рустикана”

Представа “Ујеж” Бранислава Нушића, у режији Радослава Миленковића, биће изведена у петак од 19.30 часова на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта.

Како изгледа женска еманципација у Нушићевом времену, и како се одржава на породицу, публика ће моћи да види у овој Нушићевој комедији, названој по скраћеници за Удружење југословенских еманципованих жена.

“У земљи Србији, где је тако нагао и вртоглав скок из обојака у смокинг и тако кратка дистанца од чучавца до јавне говорнице на коју се пењу такозвани јавни радници, комедија не може избећи трагичну страну смешног као ни комичну страну трагичног. Представа ”Ујеж” трага за таквим амалгамом, на каквом, уосталом, почива сваки пажње вредан уметнички наум”, каже редитељ ове представе Радослав Миленковић.

У глумачкој подели су: Драгомир Пешић, Гордана Јошић Гајин, Сунчица Милановић, Марко Савић, Вишња Обрадовић, Александар Гајин, Мирослав Фабри, Југослав Крајнов, Александра И. Плескоњић, Сања Микитишин, Лидија Стевановић...

На сцени “Јован Ђорђевић” у суботу у 20 часова ће премијерно бити изведена оперска представа “Кавалерија рустикана” Пјетра Маскањија, чија се радња догађа на југу Италије, у једном сицилијанском селу. Већ 130 година ова опера плени својом музиком и привлачи публику причом о неверству и освети. Опером ће дириговати Дејан Савић, а у носећим улогама су Валентина Миленковић (Сантуца), Никола Китановски (Туриду), Нора Чонкић Петровић (Лучија), Небојша Бабић (Алфио)и Маја Андрић (Лола).

Читаоцима “Дневника” поклањамо карте за обе представе. Две карте за “Ујеж” и десет за “Кавалерију рустикану” (по две карте), добиће читаоци који се у петак у 12 сати јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480 6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну истог дана на портирници “Дневника”. 
Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести