Памуку награда „Милован Видаковић”

Орхан Памук, најпознатији и најтиражнији савремени турски писац, добитник Нобелове награде за књижевност 2006, долази у понедељак, 19. децембра, у Србију као гост Српске академије наука и уметности.

У Београду ће тог дана одржати предавање у оквиру циклуса „Гост САНУ”, а у уторак ће у Огранку САНУ у Новом Саду примити Међународну књижевну награду “Милован Видаковић”.

Предавање истакнутог књижевника под називом „Исписивање мог света” биће одржано у понедељак у 11.30 у Палати САНУ, након којег је планиран разговор са писцем, а водиће га Владислав Бајац, књижевник и главни уредник издавачке куће „Геопоетика„, која је до сада објавила дванаест књига Орхана Памука на српском језику („Бела тврђава”, „Нови живот”, „Зовем се Црвено”, „Истанбул”, „Снег”, „Црна књига”, “Тиха кућа”, “Друге боје”, “Чудан осећај у мени”, “Џевдет Бег и његови синови”, “Музеј невиности”, “Жена црвене косе”...). У разговору ће учествовати и дописни чланови САНУ Слободан Грубачић и Горан Петровић.

Дан касније Памук ће у 13 сати у огранку САНУ у Новом Саду у згради Платонеума примити награду “Милован Видаковић”, коју додељује Међународни фестивал прозе “Просефест”. Ово признање, које носи име зачетника српског романа и једног од најчитанијих српских писаца прве половине 19. века, установљено је 2008. и до сада га је добило десет страних и наших писаца. Иначе, у холу испред свечане сале Огранка САНУ биће приређена изложба књига Орхана Памука, а том приликом ће бити изложена и дела Милована Видаковића.
Н. П.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести