Патерсон и Фолет доларски шампиони

Ауторима који су добијали највеће износе за своје књиге позабавио се недавно “Гардијан” и на тој листи прва места су заузели краљ кримића Џејмс Патерсон, велшка књижевна звезда Кен Фолет,

најпознатији пар америчке политике Хилари и Бил Клинтон, ветерани рока Брус Спрингстин и Кејт Ричардс...

Мемоари политичких вођа донели су милионе светским издавачима, али и самим аутоима. Последњи у низу који су за милионски уговор одлучили испричати своју причу из Беле куће је бивши председнички пар Мишел и Барак Обама. “Пингвин” им је понудио 60 милиона долара за две књиге. То је засад највећа цифра коју је добио неки светски вођа за своје мемоаре.  Амерички мајстор кримића Џејмс Патерсон, један од најуспјешнијих писаца данашњице, продаје 20 милиона књига годишње. Прошле године проглашен је најплаћенијим писцем, а 2010. нашао се на насловници часописа Њујорк тајмса као аутор који је “препородио издаваштво”. Најуноснији уговор у својој каријери вредан више од сто милиона долара потписао је 2009. године с издавачком кућом Хачет за 11 књига за одрасле и шест за омладину које је требао да испоручи у наредне три године.

Кен Фолет је добио 50 милиона долара за потпис уговора за три наслова 2008. године. За “Стогодишњу трилогију” велшког писца, познатог по трилерима и (псеудо)историјским романима, Пингвин је платио 16,5 милиона долара по књизи. Прва књига трилогије, “Пад дивова”, продата је у два милиона примерака за само десет седмица!  Бил Клинтон је за књигу “Мој живот” добио 15 милиона долара 2004. године. Дело од хиљаду страница у којој некадашњи амерички председник пише о свом одрастању у Аркансасу и најважнијим политичким потезима показала се као одличан потез издавачке куће Кнопф. (Није изостављена прича ни о цени коју је морао да плати у јавном и приватном животу за скандал с Моницом Левински.) Хилари Клинтон је за своје “Тешке одлуке”  2014. добила 14 милиона долара. Сви су се су се надали занимљивом штиву о животу славне америчке политичарке, очекивали су се и детаљи како је поднела губитак од Обаме 2008. на председничким изборима, али је књига на крају била “оглас од 600 страница за њене будуће председничке изборе. Продаја је у САД недељу дана након објављивања пала за 43 процента,  а издавачка кућа Симон и Шустер није се похвалила коначном зарадом...

Чувени рокер Брус  Спрингстин је 2016. за своју биографију “Борн то Рун” потписао уговор “тежак” 10 милиона долара, а други легендарни рокер, гитариста Кејт Ричардс, наплатио је 2010. године 8,8 милиона долара за свој “Живот”.
Ђ. П.

Помама за Муракамијем у Јапану
Да Американци не полажу неприкосновено право када је тржиште књига у питању, сведоче и гужве које су настале у Токију пре неких десетак дана када су фанови јапанског писца Харукија Муракамија провели ноћ у реду испред књижаре чекајући поноћ када је почела продаја његове нове књиге „Убиство командатореа”.

Циљ ових нестрпљивих читалаца није био само да што пре купе књигу, већ и да је у рекордном року прочитају како би своје мишљење о њој објавили на друштвеним мрежама.

- Аутор нам је рекао да жели да читаоци открију књигу без икаквог знања унапред о њој и због тога смо одлучили да не кажемо ништа пре објављивања. Чак и интерно, веома мало људи је било упућено - рекао је портпарол издавача.

Јапански издавач већ је одштампао 1,3 милиона двотомне књиге која укупно има  2.000 страна.
 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести