Планови четири суманута губитника

Представа “Здрав(о) живот(е) / Хај лајф”, у режији Николе Завишића, уторак у 20.30 часова, на Камерној сцени Српског народног позоришта, биће изведена јубиларни 50. пут.

У основи овог комада Лија Мекдугала, канадског драмског писца млађе генерације, јесте прича о четворици момака, бивших затвореника, који смишљају планове како да брзо стекну новац који ће им обезбедити нов почетак.

Баг, нервозан тип који је скоро изашао из затвора, машта о свом имању (Ненад Пећинар), сусреће старог пријатеља Дика (Игор Павловић) и мудро разрађују Багов план. У томе им се придружују Дони (Иван Ђурић), геније за беспрекорно обављање криминалне радње, али брижан, болестан и муцав, и најмлађи Били (Марко Савић), шармер и заводник. Они су спиритус мовенс, предузимљиви, желе да се покрену и управљају својим животом. У томе се поткрепљују антологијским хитовима, који се уживо пуштају са грамофонских плоча. 

– “Хај лајф”, односно оно што смо ми назвали у слободном преводу “Здрав(о) живот(е)” је заправо јако модеран и интересантан комад, до кога сам случајно дошао, највише захваљујући Игору Павловићу који игра једну од четири главне и једине улоге у том комаду – каже за наш лист редитељ ове представе Никола Завишић. – Али, јако сам срећан што сам наишао на причу о та четири суманута губитника, који су константно под утицајем халуцинација, које производи у њима то што користе, односно морфијум. Мислим да ми је, опет стицајем околности, та тематика јако блиска зато што волим да истражујем људски ум и људска стања, која, под утицајем неког од халуциногената, доводе себе у невероватне ситуације.

Радити “Хај лајф...” или “Хамлета” свакако се разликује, напомиње Никола Завишић, али истиче да је и једно и друго огроман изазов, и свему треба приступити оригинално, из неког свог угла, у сарадњи са екипом представе, и онда се увек дође до неког интересантног резултата.

– Пресрећан сам што је “Хај лајф” нашао своју публику врло лако, и што се игра већ 50. пут. Наравно да ћу бити вечерас тамо да са глумцима и публиком прославим тај битан тренутак, и једва чекам да се то деси, јер представу неко време нисам гледао, али знам да напредује из играња у играње, у најбољем могућем смислу. Ту и публика учествује, па ме увек занима њена реакција, пошто увек неко иу публике одигра споредну улогу у овом комаду. С узбуђењем, радошћу и нестрпљењем чекам да видим докле и где ће нас “Здрав живот” овог пута одвести - каже Никола Завишић.  

Н. П-ј.
 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести