Почела највећа смотра писане речи на овим просторима

„Отворимо се књизи да не бисмо остали затворени самоме себи!” , поручио је, отварајући 61. међународни сајам књига у Београду, писац, професор Филозофског факултета

у Новом Саду и председник Матице српске др Драган Станић.

„Књиге чезну за својим читаоцима онолико колико читаоци чезну за књигама. У том призивању се трага за тајновитом шифром међусобног препознавања - препознавања књиге у језику и свету, препознавања језика у књизи и свету, препознавања света у језику и књизи! Књиге непрестано иду у сусрет својим читао- цима, оне настоје да дођу до свих који језички домашују до ње и који су вољни да језиком конституишу свет у којем живимо, али ова комуникација исто тако настоји да прошири братство људи изграђено управо око култа књиге и читалачке страсти која тај култ утемељује и прати”.

На отварању је говорила и иранска редитељка и списатељица Наргес Абјар, која се захвалила на части да њена земља буде почасни гост Међународног сајма књига, подсећајући на то да је роман „На Дрини ћуприја” Иве Андрића, пре 40 година објављен у Ирану. „Ненаметљива моћ књиге лежи управо у томе што је у стању да са четири стотине папирних страница подигне мост који повезује четири стотине година живота и, затим, тај исти мост продужи до сваке куће у свету, до сваког језика и културе. Листање ове књиге, док седим у свом дому удаљеном неколико хиљада километара, попут птице ме одводи на реку: у летњу жегу, петнаести век, у маштарије деце која лове рибу, међу отиске стопала древних јунака...”, навела је иранска књижевница.

Овогодишњи сајам је под слоганом „Књиге у руке” окупио више од 450 издавача, међу којима 40 иностраних, а земља - почасни гост, Исламска Република Иран, фокус свог наступа ставила је на савремену књижевност и дијалог између српских и иранских писа
Писци у фокусу овогодишњег сајма биће Захар Прилепин (Русија) и Ерленд Лу (Норвешка), а са својим српским читаоцима дружиће се и Вил Фирт, Ведрана Рудан, Александар Мекол Смит, Александра Потер, Румјана Еберт, Маркета Хејкалова, Јани Вирк, Еуген Шуљкин. Трибински програм Сајма биће посвећен 400. годишњици од смрти Шекспира и Сервантеса, 120. годишњици појаве романа „Хајдук Станко”, веку од смрти Петра Кочића, али и српском роману у домаћем филму, те новим српским песникињама.

Форум Библиотекарског друштва Србије бавиће се конкурсима за откуп књига, док ће посебан сајамски акценат бити на делима за децу и младе. Од 26. до 30. октобра упоредо ће бити одржан Сајам образовања и наставних средстава под мотом „Образована Србија - успешна Србија”, као и Сајам информисања, комуникација и маркетинга „Медиа маркет”. Школски дан је у четвртак, 27. октобра, а породични дани су 24. и 25. октобар. Као и претходних година, биће додељене награде за издавача године, издавачки подухват године, дечју књигу, најлепшу књигу, награда за најбољег издавача из дијаспоре, те посебно признање за најбољу књигу из области науке.

Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести