Почела суботичка позоришна оаза

Много емоција било је у игри отварања 6. фестивала савременог позоришта “Дезире”, који је почео за викенд у Суботици. Андраш Урбан, директор позоришта “Костолањи Деже”, које организује “Дезире” фестивал,

није говорио. Само је стојао на сцени “Јадрана”, једног од неколико суботичких простора које анимира овај позоришни фестивал.

Публика “Дезиреа”, верна и посвећена (у Суботици се “Дезире” сматра за један од кључних културних догађаја сезоне), поново је била на висини задатка. Гледалиште је било препуњено и на помоћним седиштима, са мноштвом младих лица, што баш и није светски позоришни тренд. Истина, и представе су нешто мало откаченије од регуларних, репертоарских, због чега су “Дезире” врло брзо почели да пореде са Битефом.

- Ја сада ћутим због Јована Ћирилова ког смо овде имали срећу да познајемо, јер је долазио на наш фестивал, а сад не може да буде ту - чуо се Урбанов глас, са разгласа, док се он мирно држао у углу сцене. Затим је учинио још један дирљив гест, пресвукао мајицу у ону препознатљиве плаве боје, са апликацијом сфере од звезди, на којој пише - Битеф.

Овим перформансом у Урбановој режији настављен је континуитет необичних отварања “Дезире” фестивала, који ће својим програмом до 5. децембра наставити континуитет необичне оазе савременог позоришта.

И. Б.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести