Почиње Међународни новосадски књижевни фестивал

Међународни новосадски књижевни фестивал (МНКФ) одржаће се 11. пут на неколико локација у Новом Саду

од 29. августа до 2. септембра, у организацији Друштва књижевника Војводине (ДКВ). Као јединствени фестивал таквог типа у Србији и региону, и ове године традицију наставља представљањем око 100 домаћих и страних писаца који ће љубитељима књижевности читати своја дела. Током предстојећа четири дана, Нови Сад поново постаје престоница књижевне културе, а Новосађани имају прилику да се нађу лицем у лице са више од 30 песника из Француске, Немачке, Шпаније, Велике Британије, Ирске, Русије, Мексика и других земаља, док ће се 20 младих поета такмичити за најбољег слем песника Србије.

Осим могућности да “зароне у океан поезије”, што је овогодишњи слоган МНКФ, присутни ће имати прилику и да запливају на мелодичним таласима многобројних музичких наступа. Поред симпозијума са темом “Поезија и баналност”, биће представљена и Антологија данске поезије у издању ДКВ, уз присуство пет данских аутора: Томаса Боберга, Кристела Винблада, Глена Кристијана, Пие Јул и Камиле Лефстерм. Сви репрезентативни ауторски радови, од поезије до критике, који ће бити изговорени на Фестивалу, биће објављени у две свеске “Златне греде”.

Осим Трга младенаца, стихови ће се чути и у Библиотеци града Новог Сада (Дунавска 1), у Свечаној сали САНУ у Новом Саду (Николе Пашића 6), Кафеу “Бистро” (Трг слободе 4), Клубу “Абсолут” (Змај Јовина 12), на балконима у Змај Јовиној, Ресторану “Марина” (Цара Лазара 39), Магистрату у Сремским Карловцима, али ће стићи и до Сомбора, Сремске Митровице, Жабља и Београда. Међународни новосадски књижевни фестивал организује се уз подршку Покрајинског секретаријата АП Војводине за културу, Данисх Артс Фоундатион’с Цоммиттее фор Литерарy Пројецт Фундинг, Министарства културе Републике Србије, Градског већа Новог Сада, медијских и других спонзора, као и добровољног ангажовања чланова Друштва књижевника Војводине.

Л. Радловачки

 

Награде Фестивала

Песнику Срђану Гагићу (28) из Београда биће уручена 56. Бранкова награда за књигу “Деца у излогу”, 30. августа у 12 часова у сали Магистрата у Сремским Карловцима у оквиру МНКФ.

Међународна награда за књижевност “Нови Сад” ове године одлази у руке данском песнику и писцу Томасу Бобергу поводом поетске трилогије “Ждерачи коња”, за допринос савременој поезији. Уручење дипломе и новчане награде одржаће се 31. августа у 20.30 сати на Тргу младенаца. Мрачно осликано дистопијско друштво којим владају деспоти и фанатици и где је појединац доведен на саму границу пропасти, тема су Бобергове трилогије коју је трочлани жири, у саставу председника Јована Зивлака, Владимира Гвозденаи Зорана Ђерића, оценио као дело за које је аутор достојан титуле лауреата.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести