Последња „Љубавна прича” и „Ивона, бургундска кнегиња”

Представа “Љубавна прича” Николаја Кољаде у режији, преводу и адаптацији Зорана Богданова, првака Драме Српског народног позоришта, биће последњи пут изведена вечерас (среда) у 20.30 часова

на Камерној сцени СНП -а. Биће то 50. извођење представе коју је до сада видело скоро 4.000 гледалаца, како наводе у СНП -у. У “Љубавној причи” играју Зоран Богданов (Он) и Гордана Ђурђевић Димић (Она).

- Реч је о савременој комедији у једном чину, о уметницима из Москве, који долазе у далеку провинцију да би на концерту, намазавши се црном бојом, представили афричку рок групу, узели велики хонорар и отишли, остављајући житеље у уверењу да су им дошли познати Африканци, а не остарели московски глумци. “Љубавна прича” говори „о младости која је прошла, о неоствареним сновима, о неухватљивој срећи, о проиграном животу...“, али истовремено и прича о самом театру јер њени јунаци исмевају глумачке пороке: самољубље, завист, нетрпељивост према успеху другог - напомињу у СНП -у.

Такође вечерас (среда), али на сцени “Пера Добриновић” с почетком у 19.30 часова, биће изведена представа “Ивона, бургундска кнегиња”, Витолда Гомбровича, у режији Радослава Миленковића.

У овој драми пољског писца Витолда Гомбровича, препознаје се “жртвена димензија и то у драматичном расплету који се збива на дворском пријему, приређеном у час кнегиње Ивоне, суштински организованом да би се кнегиња одстранила. Да ли сваком владару, као и кнезу Филипу, треба жртва како би демонстрирао своју силу и моћ?”

„Празни аплаузи, тениске лоптице на све стране, сладолед, само су пластичан и уверљив, занимљив и забаван приказ те њихове доколице коју ће као застрашујућу открити једна потпуно другачија појава - појава незаинтересоване, отуђене, чудне девојке Ивоне, која и оно мало што каже, говори о некаквом кругу из којег нема излаза... Другачије одевена, сва бела (и бледа, како је остали виде), она је ’ругоба’, спрам ’лепоте’ дворана, раскошних тоалета и перика“, пише о овој представи позоришни критичар нашег листа Игор Бурић.

У улогама су: Марија Меденица (Ивона Цопек), Југослав Крајнов (Краљ Игњац), Тијана Максимовић (Краљица Маргарета), Марко Савић (Кнез Филип, престолонаследник), Предраг Момчиловић (Коморник), Ивана Вуковић (Дворска дама), Марко Васиљевић (Цирил-Ципријан), Љубица Ракић и Гордана Каменаровић (Ивонине тетке), Марко Савковић (Иноцент-дворанин), Драгомир Пешић (Валентин, лакеј), Миодраг Петроње (Просјак), Анка Поповић, Јелена Антонијевић, Маја Николић, Оливера Стаменковић, Алиса Лацко (Дворске даме), Милош Лазић, Душан Вукашиновић, Горан Бачић, Милош Николић, Никола Стојановић (Дворани).
Н. П-ј.

Осам карата за наше читаоце

Читаоцима “Дневника” поклањамо осам карата за поменуте две представе. Две карте за “Љубавну причу” и три пута по две за “Ивону, бургундску кнегињу” добиће читаоци који се данас (среда) од 12 до 12.15 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 480-6881. Добитници ће улазнице моћи да подигну данас (среда) на портирници “Дневника”.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести