Пречани од Мохача до Тријанона

У новосадској Градској кући у среду ће бити промовисана монографија „Историја Срба у Хабзбуршкој монархији од 1526. до 1918”, капитално дело четворице овдашњих историчара

 – др Дејана Микавице, др Ненада Лемајића, др Горана Васина и др Ненада Нинковића – које су заједничким снагама објавили ИКА „Прометеј” и Радио-телевизија Војводине. У четири методолошки, хронолошки и проблемски одвојене целине, на основу расположиве архивске грађе, периодике и литературе, објашњена је и представљена политичка и друштвена историја пречанских Срба од Мохачке битке до краја Првог светског рата, односно тачке која је стављена Тријанонским споразумом.

Свеобухватно и критички проучена су бројна правно-политичка питања из повести Срба на хабзбуршким просторима, почев од њиховог односа са Бечим, те угарским и хрватским сабором, преко питања Војне границе, ратова с Турском и значаја српског војничког фактора, затим регулисања правно-политичког положаја, утемељења Карловачке митрополије и црквено-народних сабора, до борбе за равноправност и против помађаривања. Све то, по оцени проф. др Золтана Ђереа, „монографију чини незаменљивом и важном када се пише и мисли о српској пречанској историји”.

„Књига професора Универзитета у Новом Саду о српском народу у Хабзбуршкој монархији представља значајан допринос историјској науци, јер аутори своје ставове изграђују рационално и доносе јасне закључке где је код Срба учињен напредак, где су се и када јавили проблеми и како је народ са световним и црквеним првацима одолевао политичким, верским или социјалним притисцима”, наводи др Ђере. На сутрашњој промоцији, која почиње у 13 часова, поред аутора говориће и генерални директор РТВ Миодраг Копривица и први човек „Прометеја” Зоран Колунyија.

М. С.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести