Преминуо Мики Јевремовић

У Београду је у 75. години преминуо један од најпопуларнијих певача забавне музике Миодраг Мики Јевремовић.

Више од пола века био је присутан на домаћој музичкој сцени, а велику популарност, поготово шездесетих и седамдесет година прошлог века, уживао је и на простору некадашњег Совјетског Савеза.

Његову певачку каријеру обележили су хитови попут „Нарциси плачу љубави”, „Кад бих знао да је сама”, „Ако једном видиш Марију”, „Осамнаест жутих ружа”, „С ким си сада кад је тужно време”, „Да сам твоје злато око врата”, „Пијем”, „Песникова гитара”, „Гркиња”...

Сарађивао је са низом познатих композитора, али је најплоднија била она са Борисом Бизетићем, који је за њега компоновао чак 34 песме, као и са славним грчким композитором Микисом Теодоракисом. Учествовао је на свим престижним музичким фестивалима у Југославији, као што су „Ваш шлагер сезоне”, „Београдско пролеће”, „Опатијски фестивал”, „Сплитски фестивал”... и на њима освојио низ награда.

Током дуге и богате каријере снимио је, према неким подацима, више стотина различитих носача звука, који су продати у, за наше прилике, импозантних 15 милиона примерака. Одржао је преко 5.000 концерата, при чему је чак 13 пута био на турнејама по СССР-у где је 1975. проглашен и за најпопуларнијег певача. 

 

Одлазак једног од најбољих гласова еx-Ју забавне музике

Мики Јевремовић иде право у историју као један од назначајнијих певача забавне музике у Југославији, који је својим изузетним гласом пленио пажњу свуда где би се појавио и био потпуно надмоћан у времену када није било лако бавити се музиком, истичу колеге славног певача поводом његове смрти.

Певачица и музичка уредница Радио Београда Биља Крстић сећа се да је прва плоча, коју је видела у животу, била албум "Песма лета" на којем се налазила песма Микија Јевремовића.

"Упамтила сам певача са изванредним гласом и касније наставила да слушам све што је радио. Било ми је драго кад год би победио на неком од фестивала зато што сам се увек сећала тог тренутка када његова музика улази у мој живот", рекла је Крстић Тањугу.

"У последње време многи одлазе, али Мики Јевремовић иде право у историју као један од назначајнијих певача забавне музике у Југославији. Знам да је сада много људи бескрајно тужно", додала је Крстић.

Композитор Корнелије Ковач истиче да је Јевремовић био префекциониста у свему, потпуно надмоћан када се ценио глас пуног опсега, у времену када није било лако бавити се музиком.

"Био је обожаван од публике и јако цењен од колега. Био сам присутан на снимању једне његове плоче када је враћао снимак шест пута због сопственог незадовољства отпеваним, иако су га продуценти наговарали да је све у реду", испричао је Ковач Танјугу.

Он је истакао да је Јевремовић био један од највећих певача забавне музике.

"Сигуран сам да је остао у срцима многих који су били млади шездесетих и седамдесетих година прошлог века", додао је Ковач.

Критичар и рок публициста Пеца Поповић каже да је одлазак Микија Јевремовића велики губитак за генерацију којој он припада.

"Тај губитак ће сигурно обележити почетак ове године. Био је то велики певач, који је имао много успеха на југословенским фестивалима забавне музике. Иако је био из Србије, он је пођеднако добро пролазио на фестивалима који су се организовали у различитим крајевима Југославије", рекао је Поповић.

Он је казао да је Јевремовић својим изузетним гласом пленио пажњу свуда где је певао.

"У тренутку када се на југословенској поп сцени појавио Ðорђе Марјановић, Мики Јевремовић је био велика звезда. Жао ми је и мислим да се ускоро неће поновити такав глас", додао је Поповић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести