Проглашењем најбољих завршено узбудљиво такмичење у Новосадском позоришту

Позоришно славље! То су праве речи које описују драмско такмичење мађарских писаца у Војводини, које је за викенд одржано у Новосадском позоришту

(Ујвидеки синхаз), 16. пут по реду. Ово такмичење своју продужену улогу има и у тестирању редитеља, војвођанског глумишта на мађарском, а најважнија је што служи публици, како за забаву, тако и за озбиљно размишљање о природи позоришне уметности.

Такмичење је јединствено зато што у року од 48 сати писци морају да напишу, редитељи да режирају, а глумци да изведу три представе. Ове године, у преводу на српски, тема је била „Потрага за каријером у леденој шуми“. Писали су – глумци! Борис Кучов

(победник), Јудит Ференц (другопласирана), Тамаш Варга (трећепласирани) изабрани су како би испунили основну мисију такмичења – развој драмског стваралаштва. Може се рећи да су се одлично снашли и у силној брзини готово сво троје су написали својеврсне пародије оригиналних комада. Кучов је писао на тему „Кнегиње чардаша“, са инверзијом у ликовима и у времену-простору радње, Јудит Ференц је, „замрзнуте“, окупила Чеховљеве ликове из „Ујка Вање“, „Вишњика“ и „Галеба“, док се Тамаш Варга послужио језиком стрипа и популарних суперјунака.

Комад Бориса Кучова режирала је Кинга Мезеи (треће место), комад Јудит Ференц режирала је Оливера Ђорђевић (друго место), а победио је Золтан Пушкаш за маштовиту режију Варгиног света деце (и одраслих). У све три представе највише су се истакли глумачки ансамбли који су за кратко време морали да науче и одиграју не баш лаке текстове и задатке. Жири који је радио у саставу Арон Балаж, Маргарета Табороши и потписник ових редова, имао је најтежу и најнезахвалнију улогу да обрадује само четири од десетине сјајних остварења или бар бравура, кад се у обзир узму све околности. „Победили“ су Габриела Црнковић, Терезиа Фигура, Роберт Ожвар и Ервин Палфи, али аплауз који су добили и атмосфера која је владала целе вечери доказали су да је део успеха Новосадског позоришта и војвођанске сцене на мађарском, посвећеност и заједништво због којега се може рећи да су сви они победници.

Након што је жири урадио свој део посла, на ред је дошло проглашење најбољих глумаца у сезони 2015/ 2016, на основу гласова публике. Награде су освојили Арона Балаж (за главну улогу), Иштван Кереши (за споредну улогу), а још једна занимљивост догодила се на проглашењу глумице сезоне. Гласови публике, ма колико то математички било неочекивано, дали су исти резултат за две глумице – Габриелу Црнковић и Аготу Ференц.

Награду „Кулиса“ коју добија највреднији сценски радник сезоне, добио је шеф технике Новосадског позоришта Атила Рапоти, а цела екипа технике, традиционално, добила је гајбу пива.

И. Бурић

Фото: С. Дорошки

 

Грешка сезоне

Још једну веселу необичност, награду за грешку

сезоне, названу „Пирсинг“, нехотице је освојио глумац Атила Мађар. Како је предочено, он је приликом једне изведбе представе „Лака мала“ на невероватан начин успео да преспоји два имена и тим језичким гафом заслужи такође популарно признање.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести