Радоје Чупић и Миа Симоновић добитници награде “Предраг Пеђа Томановић”

У Српском народном позоришту је додељена награда “Предраг Пеђа Томановић” глумцу Радоју Чупићу за улогу Ћоркана у представи “На Дрини ћуприја” и Мији Симоновић, најбољој

дипломираној студенткињи мастер студија глуме. Награду додељује задужбина “Предраг Пеђа Томановић” за најбољу улогу на сцени Српског народног позоришта току календараске године, као и за најбољег студента глуме на српском Академије уметности у Новом Саду. Радоје Чупић и Миа Симоновић су добитници за 2016.

Одлуком Милене Томановић, која је заједно са мужем Милорадом Томановићем основала задужбину која додељује награду у спомен на прерарно преминулог сина Предрага (1964-1993), глумца Српског народног позоришта, награда “Предраг Пеђа Томановић” је, након двадесетдвогодишње традиције, први пут додељена глумцу који није рођен исте или у годинама после 1964. Милена Томашевић је ту долуку објаснила речима да би и њен Пеђа сада имао 52 године, и да нема више смисла инсистирати на томе да се награда додељује младом глумцу, како је првобитно замишљено.
Жири који је одлучивао у саставу Јасна Ђуричић (глумица), Мирослав Мики Радоњић (театролог), Игор Бурић (позоришни критичар), за Чупића се одлучио једногласно.

– У 2016. години било је сјајних глумачких остварења, што сведочи о значају Српског народног позоришта. Жири је имао тежак посао, награда “Предраг Пеђа Томановић” једна је од најзначајнијих глумачких награда, а имена добитника само подижу лествицу – рекао је на јучерашњој конференцији за новинаре Мирослав Мики Радоњић. – Радоје Чупић као Ћоркан издвојио се у монументалној представи на понос СНП-а, али и у целој години и протеклим сезонама. Чупићево име у нисци претходних добитника, говори то да не треба бринути о глумцима у српском позоришту, као и то да дух Пеђе Томановића живи још увек кроз њихове улоге.

Чупић је рекао да му је посебно драго што је добио ову награду, јер је био добар друг са Пеђом, као и због тога што се истакао у представи “На Дрини ћуприја”, где је само један “точкић”.
– Лично ми улога Ћоркана значи много, а и бити узапажен у тако великој и доброј представи је посебно задовољство - рекао је популарни Чупе.
За Миу Симоновић награда “Предраг Пеђа Томановић” је велики подстицај, рекла је она, нагласивши да је Академија преплављена талентима који, на жалост, баш и немају где да се покажу. Миа Симоновић се захвалила свима, посебно професорима (студирала је у класи Бориса Исаковића) и колегама студентима, са којима ће поделити награду.

Уручење награде “Предраг Пеђа Томановић”, као и обично, биће уприличено 17. јануара, на дан рођења глумца који је за релативно кратко време оставио велики траг у Српском народном позоришту.

К. Р.

Посебне емоције

Најемотивнији тренутак саопштења добитника награде “Предраг Пеђа Томановић” приредила је Пеђина сестра Хелена, речима да није увек разумела и подржавала мајку у настојањима да кроз задужбину сачува сећање на Пеђино име. Но, истакла је, сада схвата да је задужбина заслужила велико поштовање због традиције која велича и глумце и студенте глуме.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести