Ретроспектива у објективу

Међународни фестивал позоришта за децу из Суботице има ових дана част да буде представљен чак на два фестивала у Румунији. Угледном суботичком фестивалу,

 који обележава 23 године рада и постојања, дато је посебно место на Међународном позоришном фестивалу „Приче” у Албу Јулији, који се одржава од 10. до 16. октобра, а одмах затим и на Међународном фестивалу позоришта лутака и марионета у Клужу (Клуж-Напока), који ће бити отворен 17. и трајати до 21. октобра.

– Оба румунска фестивала имају сегмент програма посвећен нашем фестивалу, који се састоји од ретроспективне изложбе фотографија „Фестивал у објективу” и конференције у којој ће  учествовати истакнути театролози из Румуније и целе Европе – каже за наш лист директор и селектор Међународног фестивала позоришта за децу Слободан Марковић.

Изложба „Фестивал у објективу” отворена је у оквиру фестивала „Приче”, а Слободан Марковић наводи да ће у Клужу-Напоки заинтересовани моћи да је посете од 17. октобра. Ово гостовање реализовано је на позив румунских фестивала, при чему ће Слободан Марковић и председавати жиријем Међународног фестивала позоришта лутака и марионета у Клужу-Напоки.

По његовим речима, позоришна и међуфестивалска сарадња и пријатељство са румунским позориштима трају дуги низ година, а о томе пре свега сведочи учешће бројних румунских позоришта у такмичарском програму фестивала у Суботици. Посебан печат суботичком фестивалу дало је, истиче Марковић, присуство и учешће румунских уметника и позоришних стручњака као што су: Георге Домозин, Кристијан Пепино, Еустатију Грегориан, Хорија Давидеску, Маргарета Никулеску, Силвију Пуркарете, Адријана Теодореску...

Подстакнут дугогодишњом успешном и плодном сарадњом, Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици је, у оквиру програма „Национално луткарство у фокусу”, српској јавности представио луткарску уметност Румуније, а награду за животно дело „Мали принц”, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, добио је један од најзначајнијих румунских дизајнера Еустацију Грегоријану. Међу добитницима ове значајне међународне награде налази се и истакнута румунска уметница Маргарета Никулеску, дугогодишња управница „Театра Тандарика” у Букурешту, један од оснивача Међународног института за луткарство.

Н. Пејчић

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести