Романи у првом плану

У ужем избору за књижевну награду "Златни сунцокрет", коју додељује компанија "Витал", нашло се 16 књига, саопштио је жири у саставу Никола Страјнић,

 Драган Јовановић Данилов и Владимир Гвозден.  У жанру романа кандидати су "Равнотежа" Светлане Слапшак,  "Ако дуго гледаш у понор" Енеса Халиловића, "Андрићева лествица ужаса" Светислава Басаре,  "Хроника сумње" Владислава Бајц, "Убоги Лазар у градовима" Роберта Тилија, "Сестре и другарице" Ранка Рисојевића, "Тумач фотографија" Зорана Живковића, "Кућа од соли" Миомира Петровића, "Бумеранг" Берислава Благојевића, "Бапа" Радована Влаховића, "Ћутања из горе" Мирка Демића и "Јаз" Дарка Тушевљаковић.

У ужем избору су и песничке збирке "Сенка осмог еона" Селимира Радуловића и "Прасвршетак" Ласла Блашковића, као и збирке приповедака "Мемо" Дивне Вуксановић и "Рашчарани свет" Јелене Ленголд. Према оцени жирија, књиге уврштене у ужи избор се „смело и промишљено суочавају са сложеним ликовима стварности и са законитостима књижевног писања, проналазећи уметнички уверљив однос између текста, света и наших великих и малих прича”. Подсетимо, Награда "Златни сунцокрет" додељује се ове године 20. пут за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године. Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена крајем јануара.

М. С.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести