Европске драмске награде одложене за 2021. у Штутгарту

ШТУТГАРТ: Церемонија доделе Европских драмских награда у Штутгарту биће одложена за другу половину позоришне сезоне 2020/21. у театру Шаушил Штутгарт, саопштило је то позориште.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Управа театра је ову одлуку донела заједно са својим партнерима и добитницима признања с обзиром на тренутни развој пандемије ковид-19, и планирану доделу награда у септембру померила за још увек неизвестан датум.
Позориште у Штутгарту ипак је током протеклог месеца отворило своју нову сезону премијером представе редитеља Тома Мела Дије Лаге на сцени Камертеатра, а такође је имало сарадњу са две трупе - за "Љубав" са "Theatre tri-buhne Stuttgart" и "Бомба у срцу" са "Студио Theatre Stuttgart".
Управник и уметнички директор театра Буркард Ц. Космински изјавио је да им је ово отказивање Европских награда за најбоље драме веома тешко пало.
"Пажљиво смо одмерили могућности, али на крају је на жалост драстичан пораст броја случајева у Француској, и посебно у Паризу, био пресудни фактор у овој одлуци", објаснио је Космински.
Овогодишњи добитник Европске драмске награде Вајди Муавад такође је директор националног "Theatre de la Colline" у Паризу.
Да би приредио гостовање своје представе "Сеулс" у Штутгарту или било где у Европи, већи тим техничара и продукцијског особља морао би да путује из Париза, што је веома незгодно за цео свет у овако опасном добу корона вируса.
Поред тога, многи чланови жирија и одбора, као и добитница Европске драмске награде за нови таленат Јасмин Ли Џонс долазе из других европских земаља.
"Одређени ризик би остао упркос обавезним маскама за лице и строгом придржавању социјалних и хигијенских мера, а ово је ризик који не желимо и који не бисмо смели да имамо, јер сигурност и здравље свих укључених појединаца и даље су наш главни приоритет", изјавила је Џонсова.
"Ми ћемо наравно одржати церемонију доделе награда и пратећег програма чим то дозволи ситуација с корона вирусом", закључила је лауреаткиња.
Поред церемоније доделе награда следећи догађаји биће одложени на каснији датум у сезони 2020/21: две гостујуће представе "Сеула", матине дружење с два добитника награда, и панел „Преписивање Европе - европско позориште данас", са Барбаром Енгелхарт, контроверзним хрватским редитељем Оливером Фрљићм и Симоном Стефенсом.
Уметнички колектив "Citizen.KANE." ће такође одложити своју аудио шетњу "Жеђ", планирану за септембар.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести