IN MEMORIAM Јасна Бадњаревић

У Новом Саду, 25. децембра, после дуге и тешке болести преминула је Јасна Бадњаревић, костимографкиња Српског народног позоришта.
с
Фото: Дневник/Бранко Лучић

Рођена је 9. октобра 1948. у Новом Саду, а дипломирала је на Академији за примењену уметност у Београду 1973. Две године касније, магистрирала је на истој академији, у класи професора Душана Ристића. Од 1972. је била стална костимографкиња СНП, где је остварила 45 година уметничког рада и након пензионисања 2015.

Урадила је костиме за око 200 драмских, оперских и балетских представа СНП-а. Поред костима, бавила се и илустрацијом књига за децу, сликарством, израдом уникатних лутака и модне одеће. Илустровала је више књига, између осталих “Виловску кочију” (1987) и “Златну жицу преко белог света” (1992). Радила је као гост на представама у Београду, Сомбору, Зрењанину, Суботици, Ужицу, Осијеку, Сплиту, Сарајеву… Добила је више награда од којих су најзначајније Златна арена у Пули, за костим у филму о Светозару Марковићу 1979, и Златна медаља „Јован Ђорђевић“ - највише признање СНП (2001). Такође је добитница више републичких и покрајинских награда, као и признања Удружења примењених уметника Војводине и Србије. Била је чланица УПИДИВ-а од 1973.

- Њена костимографска решења остаће кључна и неизоставна за укупан успех у реализацији сценског стваралаштва, што је позоришна критика увек примећивала и истицала. Веома вешто је успостављала равнотежу између класичног и модерног израза, остваривши сусрете различитих епоха (Стерије, Шекспира, Пушкина, Вердија, Калмана, Пучинија, Вагнера, Чајковског и др.) са властитом, увек новом идејом коју је преточила у костиме препознатљивог ликовног рукописа. Последња представа за коју је урадила костиме је оперета “Кнегиња чардаша” 2016 - подсећају у СНП, у којем је Јасна Бадњаревић деценијама креирала костиме за многе представе. Датум сахране биће накнадно објављен.

EUR/RSD 118.4426
Најновије вести