Нова сезона у војвођанским позориштима

С првим пробама нових комада, у војвођанским позориштима је почела нова сезона, али како ће до краја она конкретно изгледати, и шта ће бити понуђено у репертоару, зависи у великој мери од пројекције буyета за наредну годину.
Fejsbuk/ Sa čitaće probe komada „Smrt čoveka na Balkanu”
Фото: Фејсбук/ Са читаће пробе комада „Смрт човека на Балкану”

Међутим, немогуће је у овом тренутку сазнати с колико новца ће позоришта располагати у другој половини сезоне, те је она виђена засад само у начелним договорима и плановима. Једино што је сасвим извесно јесу прве премијере на почетку нове сезоне, најављене за септембар и октобар.

У Драми на српском језику суботичког Народног позоришта / Казалишта / Непсинхаз почеле су пробе представе “Август у округу Осејy” аутора Трејси Летс, коју режира Александар Божина. Премијера је најављена за 11. октобар, и то је засад једини нови наслов који је ово позориште најавило у новој сезони.

С нешто више детаља Народно позориште Кикинда дочекује нову сезону, и такође је управо почело с пробама нове представе “Смрт човека на Балкану” аутора и редитеља Предрага Момчиловића. Момчиловић је по овом свом тексту режирао пре пет година истоимени филм “Смрт човека на Балкану”, црнохуморну комедију коју публика памти по одличним глумцима и томе што је снимљен у једном кадру.

– Ово је први пут да ће се “Смрт човека на Балкану” наћи на сцени једног нашег позоришта, а иначе је већ био постављан у Бразилу и Чешкој – каже за наш лист директор Народног позоришта Кикинда Бране Марјановић, најављујући премијеру за 13. октобар. - Ми смо се определили да у нашој представи играју наши глумци и њима је поверено 13 улога.

Након ове премијере, до краја године у Кикинди неће бити нових представа, јер, како напомиње Бране Марјановић, нису у прилици да их раде до Нове године, јер то буyет не дозвољава. Унапред се не може знати ни буyет за 2018, али Марјановић додаје да су индикације такве, да би могао бити око пет одсто мањи него за ову годину, те засад планирају још  евентуално два нова наслова од Нове године до краја сезоне. Једна представа би била постављена на малој сцени, са женском поделом, а друга би ангажовала више глумаца.

Но, у овом тренутку се ипак зна да ће кикиндско позориште ускоро гостовати у Хрватској, где ће у Винковцима извести своју познату представу “Носорог”, у режији Снежане Тришић, поводом стогодишњице винковачког позоришта. Највероватније ће гостовати и у Вуковару, где је Народно позориште Кикинда, како подсећа Марјановић, као прво наше позориште званично гостовало 2011, након паузе деведесетих година прошлог века.

Чувени комад “Чудо у Шаргану” Љубомира Симовића на сцени Народног позоришта у Сомбору режира Марко Торлаковић, а премијера се очекује 5. октобра. Након тога, управник сомборског Народног позоришта Михајло Несторовић у новембру најављује велику аудицију за избор неколико младих глумаца у представи “Кад би Сомбор био Холивуд”, коју ће режирати Кокан Младеновић, а премијера се очекује 5. фебруара.

– Фебруар и март су резервисани за Милана Нешковића, који ће тада почети да режира комад “Лари Томпсон, трагедија једне младости” Душана Ковачевића, још једног нашег класика. За крај сезоне, односно отварање Позоришног маратона, припремамо премијеру водвиља “Луди тенори” Кена Лудвига, који ће режирати Оливера Ђорђевић – додаје Михајло Несторовић.

У сомборском позоришту се зна и редитељ са којим ће сарађивати на почетку наредне сезоне. Биће то Игор Вук Торбица, који је у последње време чешће режирао у региону, него код нас. Но, после зрењанинског позоришта, у којем је пре неколико година режирао Молијеровог “Дон Жуана”, на реду је сомборско, још једно војвођанско позориште, у којем ће Торбица радити наредног септембра.    

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести