Почиње фестивалски месец у СНП-у: Гостовања Атељеа 212

Представа „Амстердам“ реномиране израелске ауторке Маје Јасур Арад, у режији Иве Милошевић биће одиграна 6. маја, „Пристанак“ савремене енглеске позоришне редитељке и списатељице Нине Рејн, редитеља Небојше Брадића биће изведен 7. маја, док ће комад „64“ Тене Штивичић, у режији Алисе Стојановић публика гледати 8. маја у Новом Саду.
е
Фото: Промо/ Атеље 212

„Ово је само почетак велике размене. За нас је изузетно важно, посебно поучени затвореношћу и пандемијом, да имамо прилику да покажемо све што радимо у овом позоришту, а што и те како има квалитет. Зато је договорено да Атеље 212 у мају представи најбоље код нас, а Српско народно позориште у новембру код њих“, објашњава директор Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић.

У центру збивања комада Амстердам је главна јунакиња, израелска виолинисткиња која станује у Амстердаму и у поодмаклој је трудноћи. Једног дана мистериозни рачун за гас датиран још од 1944. године стиже на њену адресу на наплату. Овај догађај покреће низ узнемирујућих осећања и питања колективног идентитета, осећања изопштености, отуђености, неприлагођености. У представи играју: Драгана Ђукић, Ана Мандић, Дејан Дедић, Марко Грабеж и музичар Владимир Пејковић. Премијерно извођење представе „Амстердам“ у Атељеу 212 било је прво извођење овог комада на спрско-хрватском говорном подручју, као и прво извођење неког текста реномиране израелске ауторке Маје Јасур Арад на овим просторима, за коју је ова списатељица добила престижну награду за драмски текст Theatertreffen’s Stückemarkt призе, у Берлину.

Пристанак је моћна, болна али и забавна драма Нине Рејн, која проверава доказе са сваке стране и доводи грчку богињу Немезис у савремени капиталистистички свет, да непогрешиво усмери своју праведну срџбу и подели свима оно што им припада. Написан бритким језиком, паметан и вишеслојан комад Нине Рејн бави се актуелним темама, посебно блиским интерперсоналним односима који се преплићу и у професионалним и личним зивотима младих људи који су главни актери. „Пристанак” је премијерно изведен у лондонском Националном театру 2017, да би наредне сезоне био пребачен у Позориште Харолд Пинтер на Вест Енду. У представи играју: Бојан Жировић, Тамара Драгичевић, Марко Грабеж, Бранислав Трифуновић, Јована Гавриловић, Јелена Ступљанин и Софија Јуричан.

У драми 64 Тена Штивичић разоткрива интиму савременог брачног пара који се ломи под теретом   очекивања. Оних сопствених, изневерених, међусобних и оних које им намеће друштво. На прагу четрдесетих Ева и Данијел требало би да су ситуирани, стабилни и остварени, коначно спремни да заснују породицу, али на свим животним плановима нагризају их емотивне, финансијске и егзистенцијалне несигурности. Чињеница да не успевају да направе дете и да морају да се упусте у процес вантелесне оплодње, примораних да преиспитају и своју везу и себе саме и сва своја уверења. Ситуације у које их то доводи су смешне и болне, дирљиве и понижавајуће, апсурдне и инспиративне. У представи играју: Хана Селимовић, Милош Тимотијевић, Јелена Ђокић, Владислава Владица Милосављевић, Бранислав Зеремски, Иван Јевтовић, Владислав Михаиловићи Денис Мурић.

Гостовање Атељеа 212 биће само увод у фестивалски месец у Српском народном позоришту који се наставља мини фестивалом Наши дани, а следи га и Стеријно позорје. Сви заинтересовани, улазнице могу пронаћи на Благајни СНП-а или путем сајта Српског народног позоришта.

EUR/RSD 117.3326
Најновије вести