Тилва Рош отвара циклус Serbian Films for Foreigners

БЕОГРАД: Пројекцијом филма "Тилва Рош", редитеља Николе Лежаића 4. априла у Културном центру "Град" биће отворен циклус "Српски филмови за странце" (Serbian Films for Foreigners).
bioskop
Фото: Dnevnik.rs

Узбудљиви, интимни, бучни, духовити, драматични и у сталном преиспитивању света око себе, српски филмови новије продукције биће представљени у Културном центру "Град" на један посве нови начин. 
    

Уз превод на енглески језик, праћени разговором са ауторском екипом, такође на енглеском језику, четири одабрана филма започеће причу звану "Српски филмови за странце".
    

На програму ће, поред остварења "Тилва Рош", бити и "Кругови" Срдана Голубовића (18. априла), "Поред мене" Стевана Филиповића (16. маја) и документарац "Cинема Комунисто" Миле Турајлић (30. маја). 

    

Циљ овог програма, који организују "Кључаоница" и "Град", јесте да домаћу филмску продукцију приближи све бројнијој популацији странаца који живе и раде у Београду или пак на свом путовању откривају српску престоницу и њену културну понуду. 
    

С обзиром на то да се српски филмови ретко приказују у биоскопима уз превод на енглески или неки други страни језик, циклус "Serbian Films for Foreigners" покушаће да приближи ове филмске приче свима који су заинтересовани да испрате оно што се протеклих година дешавало у домаћој продукцији. 
    

Сваку филмску пројекцију пратиће разговор на енглеском језику са ауторима и ауторкама одабраних филмова, током којих ће присутни моћи да се укључе у дискусију и са осталима поделе своје утиске. размишљања и осећања која су у њима пробудили филмови.
    Осим тога, врата СФФФ-а отворена су и за све домаће филмофиле који још једном желе да се подсете неких од најзанимљивијих новијих српских играних и документарних филмова, као и да учествују у расправи на енглеском језику, размењујући своје доживљаје филма са љубитељима седме уметности из целог света.
   

Занимљиво је да за овај филмски циклус у продају неће бити пуштене стандардне улазнице, већ ће на излазу бити постављена кутија "pay what you want" ("плати колико желиш"). 
    

У случају да се публици филм допадне или да дискусија која потом уследи буде нарочито занимљива, свако може да пружи своју новчану подршку у износу који сам одабере.

Фото: Радивој Хаџић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести