Севернокорејска турнеја „Лајбаха”

Култни словеначки бенд “Лајбах” одржао је први од два концерта у престоници Северне Кореје, Пјонгјангу. Иако је “Лајбах” у последње време концертно активнији него иначе, о гостовању у (не)званично

најзатворенијој земљи на свету, брује сви медији, извештавајући о овом истина, помало невероватном споју прогресивног и авангардног, са традиционалним и конзервативним.

Свет је обишла слика публике, словеначки медији јављају да их је било 1.500, али без државног руководства, као и вест да је бенд добио овације након концерта који је, ипак, цензурисан. Надлежнима за тај сегмент програма се нису допале песме “Коран”, “Ит ливер”, “Фајнал кантдаун” и специјално припремљена обрада севрнокорејског етно-хита о планини Пекту.

Медији још јављају да је то био први концерт неког западњачког бенда у Северној Кореји. До њега је дошло захваљујући ангажману и, очигледно, скандал-мајсторству норвешког менаџера и уметника Мортена Травика, који је редован гост и сарадник севернокорејских власти. Травик је за “Франс прес” изјавио да је “Лајбах” савршена група међу свим поп и рок саставима Запада, за прво гостовање у Пјонгјангу. Рекавши то, сигурно није мислио на податак да су момке потекле из легендарне уметничке дружине “Ноје словинише кунст” у бившој Југославији, социјалистичкој и самоуправној (комунистичкој) земљи, оптуживали за рад на њеном распаду.

“Лајбахова” мини-турнеја у Северној Кореји организована је поводом 70 година “Дана ослобођења”, који се на Корејском полуострву слави са данима капитулације Јапана у Другом светском рату.Најновије вести које стижу са Корејског полуострва, а у вези са “Лајбахом”, доводе у сумњу одржавање другог концерта. Место је, наводно, промењено, па техника нема времена да припреми још један шоу.

И. Б.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести