Шијану и Зајдлу награда „Александар Лифка”

Овогодишњи добитници награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европском филму редитељи Слободан Шијан и Улрих Зајдл

из Аустрије у свечаној сали Конгресног центра Велика тераса на Палићу су прогласили отвореним 23. фестивал европског филма. Ово престижно признање фестивала уручили су им директор Фестивала Радослав Зеленовић и председница Савета Мира Бањац.

Након свечане церемоније приказан је документарни филм Ђанфранка Росија “Пожар на мору”, добитник “Златног медведа” у Берлину за најбољи филм, као и летонски“Снови”, одлично дебитантско остварење Ренарса Вимбе овенчано “Кристалним медведом” такође на Берлиналеу.

До 22. јула у 13 селекција биће приказана 103 остварења. У Главном програму је 14 одличних европских наслова, од којих чак 13 премијерно у Србији. Током церемоније свечаног отварања представљен је Интернационални жири у саставу: Јесим Устаоглу (турска редитељка), Рина Шилдош (продуценткиња из Естоније), Аисте Диржиуте (глумица из Литванија, Михаела Кезеле (редитељка, из Немачке и и наш редитељ Стефан Арсенијевић.

Посластице Главног програма су и “Демон под рефлекторима” познатог данског редитеља Николаса Виндинга Рефна, “Тихи залив” Бруна Думона, као и “Матура”, нови филм вероватно најзначајнијег представника румунског новог таласа Кристијана Мунђијуа, који ће бити гост Фестивала. Домаћи представник је филм Милоша Радовића “Дневник машиновође” са Лазаром Ристовским у главној улози.

Неукротива источноевропска кинематографија биће у такмичарском програму „Паралеле и судари“ представљена кроз 11 наслова, укључујући остварење “Назаконито”, румунског редитеља Адриана Ситаруа, који је добио одличне критике на Филмском фестивалу у Берлину, затим урнебесну трагикомедију “Крпени савез” Михаила Местетског, као и филм “Већина душа које овде живе” - револуционарно остварење браће Бухаров на тему савремене политичке ситуације у Мађарској, као и одлични документарни филм Огњена Главонића “Дубина два” и ван конкуренције, играни филм “Влажност” Николе Љуце. Овај програм оцењиваће чланови Међународног жирија критике Мариа Улфсак-Шерипова, естонска филмска новинарка из Таљина, Марина Рихтер, филмска критичарка из Београду са тренутном адресом у Бечу, и критичарка Колет де Кастро.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести