Смрт, конфузија, распродаја...

Изложба новосадске асоцијације “Апсолутно”, под називом “Апсолутно сада: смрт, конфузија, распродаја” биће отворена 10. јануара у Галерији уметнина у Сплиту.

Ова изложба представља селекцију видео радова и документираних уметничких интервенција асоцијације “Апсолутно”, која је била активна од 1993. до 2005.

Назив изложбе реактуелизује три филозофске теме око којих се концентрише већина радова “Апсолутно”: смрт, конфузију и распродају, које могу бити „окидач” за читање онога што је сада. Три „есхатолошка” чина, како је наведено у најави изложбе, могу се читати и као једна могућа интерпретација новије историје Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (СФРЈ) и Републике Србије.

Изложба представља видео радове и уметничке акције Абсолутелy Деад (1995, видео, 8’), Добро вече / Good Evening (1996, видео, 7’), In the Balkans (1998, видео, 2,5’), Human (фото акција маркирања граница у Европи 1996-1999), a.trophy (2002, видео, 55’).

Асоцијација “Апсолутно” основана је 1993. у Новом Саду, а њени чланови били су Зоран Пантелић, Драган Ракић (1957-2009), Бојана Петрић и Драган Милетић (од 1995. до 2001. године). Од 1995. продукција асоцијације Апсолутно потписивана је без навођења личних имена чланова - колектив је развијао интердисциплинарни процес рада и медијски плурализам.
Назив асоцијације Апсолутно је прилог (а не именица), те се често појављује у називима радова у игри речи, у намери да
нагласи одређена значења. Продукција асоцијације Апсолутно подразумевала је истраживачки процес отвореног карактера, усмераван на најразличитије појаве у окружењу. Пројекти су често реализовани на јавним местима или локацијама посебне намене (бродоградилиште, мост, гробље, гранични прелази итд.), а у зависности од идеје - и у различитим форматима (видео, штампани материјали, инсталације, акције, site-specific пројекти, аудио, веб пројекти…).

Асоцијација Апсолутно је представила своју продукију на бројним изложбама, фестивалима и симпозијумима у земљи и иностранству. Уметничка активност колектива престала је 2005, од када је искуство трансферисано и интегрисано у нове облике за креирање услова и пропитивање уметничке продукције и уметничког организовања (Центар за нове медије “куда.орг”, Нови Сад, VacuumPack, Сомбор).

Изложба “Апсолутно сада: смрт, конфузија, распродаја” у Галерији умјетнина у Сплиту, чија је кустоскиња Гордана Николић из Музеја савремене уметности Војводине, биће отворена до 29. јануара.
Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести