Судбине иза линије фронта

Представа “Три лица самоће” Жељка Јовановића, у режији Филипа Марковиновића, имаће у среду београдску премијеру на сцени Битеф театра. Ова представа је настала у копродукцији

 Српског народног позоришта и Битеф театра, премијерно је изведена 6. марта на сцени СНП -а, а сада ће први пут бити изведена и у Београду. Репризни термин у Битеф театру је већ сутра, а како је планирано, и убудуће ће паралелно бити играна на обе сцене.

- Текст „Три лица самоће” посвећен је женама окружених ратом. Оно што додатно отежава живот и гура још дубље у изолацију и самоћу јесте то што их је рат затекао у врло нетпичним околностма, у средини која се у рату бори против њихове домовине. Ове три приче, које свака на свој начин боји одређену слику страдања и самоће, више су начин постојања, облик екстремне егзистенције који надилази људски бол и уздиже се изнад патње.

У овим сликама рата, радња се дешава далеко иза линије фронта, тамо где се ехо буке топова чује искривљено и где свако има право да га „чује” онако како му налаже савест с којом се људи тешко могу подичити и у миру а камоли у граничним околностима као што је рат - каже аутор текста Жељко Јовановић.

Ова представа, по речима редитеља Марковиновића, доноси поглед на ратна збивања из једног другог угла - угла жена којима је рат однео њихове љубави и које се, на различите начине, настоје изборити са бесмислом у којем су се затекле.Како објашњава драматург Милош Латиновић, главне јунакиње комада “персонификују немоћи појединца пред најстрашнијим лицем рата – тугом и самоћом. Затичемо их у дубокој позадини, и то у урбаној средини која готово да не мари за страдања, не сажаљева, избегава солидарност.”У представи играју: Миа Симоновић (Милица), Сања Микитишин (Олга), и Тања Пјевац (Маришка).

Видео материјал је обрадио Филип Марковиновић, драматург је Милош Латиновић, сценограф је Саша Сенковић, костимографкиња је Сенка Раносављевић, а аутор музике Зоран Таировић.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести