Тешка оперета за добро расположење

Популарна оперета „Кнегиња чардаша” Имреа Калмана, поново је, од суботе увече, на репертоару Српског народног позоришта.

Оперска представа у којој учествују и драмски и балетски уметници СНП-а премијерно је изведена 2007, у режији Јаноша Сикоре. Режију и кореографију обновили су Драган Јеринкић и Лидија Радованов, а вечерашња изведба биће укупно 30. по реду.

Директор Опере СНП-а Саша Станков, на јучерашњој конференцији за новинаре, подсетио је на успешну историју Калманове оперете која је врло брзо почела да броји на хиљаде извођења, заједно са београдском верзијом, која се тада звала “Силва”, по главној јунакињи. Оперетом „Кнегиња чардаша” први пут ће дириговати Микица Јевтић, који је јуче изјавио да је Калманово дело оптимистично и пуно духа. За Јевтића је лепо и то што су у раду на представи, као што је недавно био сучај са “Чаробном фрулом”, поново спојене уметничке јединице СНП-а.

Данијела Јовановић и Јелена Кончар “делиће” улогу Силве Верецки, која је главна звезда љубавне приче са комичким елементима. За Данијелу Јовановић оперета је захтевна и тешка форма која подразумева више сценских израза, али да су обнављањем старих и додавањем нових момената добили квалитетну, лепу и компактну представу. Јелена Кончар је већ играла Силву и мислила је да се опростила од ње, јер је сопранским захтевима реметила њене базичне, мецосопранске улоге. Ипак, због новосадске публике и доброг расположења које је Калман уткао у драмску и музичку структуру своје прослављене оперете, Јелена Кончар се вратила улози Силве.

За Сашу Петровића оперета је на неки начин тежа од опере, не сме да се игра површно, него у сваком сегменту јако, издашно. Петровић ће се смењивати са Сашом Штулићем у улози Едвина, младог кнеза који се заљубљује у Силву.

О проблемима, али и задовољству које носи комплексан, тимски рад на обнови једне представе, са “преписивањем” и без њега, говорили су још Васа Стајкић и Горан Стругар, који ће наизменично играти улогу Бонија (Грофа Бонифација). Придруживши се колегама у оценама и проценама рада, Игор Ксионжик се и нашалио да поново игра улогу Фери бачија зато што је сада старији, па ће, каже, бити потрошено мање шминке.

И. Бурић

Три пута до Нове године
Оперета „Кнегиња чардаша” на репертоару је у суботу увече у 19 сати, а затим и у понедељак, 12. децембра. Друга реприза је заказана за 20. децембар. Представа траје два и по сата, са једном паузом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести