Тодору Стевановићу Награда „Милан Коњовић”

Посетиоци Галерије модерне уметности сомборског Градског музеја све до 28. октобра су у прилици да погледају, у селекторском избору ликовних критичара Саве Степанова и Душана Савића,

дела најактуелнијих српских сликара презентована на прошле седмице отвореној петој бијеналној изложби обновљене „Ликовне јесени“. Ценећи њихово стваралаштво, организатор „Ликовне јесени“, овдашњи Културни Центар „Лаза Костић“ је за овогодишњег лауреата награде „Милан Коњовић“ прогласио академика Тодора Стевановића, док су награде које носе име саме манифестације добили млади уметници Иван Шулетић и Ирена Ковач.

Говорећи о коренима бијенала сомброске „Ликовне јесени“, ликовни критичар Сава Степанов није пропустио да нагласи улогу великог Милана Коњовића који је био и идејни творац манифестације зачете 1961.године, која је у следећим деценијама Сомбор ставила на мапу југословенске ликовне уметности као један од најважнијих пунктова.

– Негде у несретним деведестим годинама „Ликовна јесен“ је престала да постоји и онда је други сомборски уметник, Драган Стојков покренуо поново ту манифестацију уз идеју која је имала своје озбиљне уметничке разлоге у том моменту. Наиме,  то је време у којем су у визуелним медијима завладале нове технологије, нове уметности, неке нове, другачије слике су се појавиле и онда је било важно одржати дигнитет сликарства – наводи Степанов. – Чини ми се да после ових пет изложби овај циљ полако и постижемо, пошто и ова изложба томе даје један важан импулс и допринос јер смо  успели да одаберемо уметнике који сасвим аутроитативно говоре о свом времену о духу света и уметности у оваквом тренутку.- подсетио је Степанов, истичући да ликовна  уметност мора опстати јер је то једина аутентична уметност са човековим трагом, односно поседује квалитет дубоког хуманог порекла.

Поред саме бијеналне изложбе, у Галерији Културног центра „Лаза Костић“ отворена је и изложба чланова Српске академије наука и уметности у селекцији Драгана Стојкова, а захваљујући младим уметницима које је позвао Душан Савић, посетиоци овогодишње „Ликовне јесени“ су имали и прилику да се упознају и са стрит артом, пошто је седморо младих уметника својим делима украсило зид оближње Гимназије „Вељко Петровић“.

М. Мћ

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести