Тркуља и „Балканополис” свирају на Спенсу

Након спектакуларног концерта у Комбанк арени, у Београду, пред десетак хиљада посетилаца, где су се као гости појавили славна фадо дива Мариза, Олета Адамс, Мејса Кара

из САД, као и Баба Мал из Сенегала, Слободан Тркуља и његов бенд “Балканополис” припремају нови музички спектакл, овај пут у Новом Саду, у СПЦ “Војводина” (Спенс), 27. новембра.

Велики концерт у матичном граду “Балканополиса”, носи назив “Балканополис и пријатељи”. Специјални гост биће Фрејжер Фифилд, гајдаш из Шкотске, припадник нове генерације музичара из Британије који, попут Тркуље, помера границе у извођењу традиционалне музике.

- Срећан сам што напокон организујемо велики концерт у нашем граду, у месту где је “Балканополис” настао и имао први свој концерт пре тачно 18 година. У међувремену смо пропутовали свет, свирали пред публиком на свим меридијанима и представљали српску културу... Предиван је осећај вратити се кући и свирати пред суграђанима. Припремили смо Новосађанима сјајна изненађења - изјавио је Слободан Тркуља поводом великог ново-

садског концерта.

Слободан Тркуља је певач, композитор и виртуоз великог калибра. Његов звонак глас и специфично певање освајају публику широм света. Поред јединствене фризуре, познат је и по свирању више од петнаест различитих инструмената (гајде, тамбуре, гитаре, клавир, фруле, кавал, јерменски дудук, кларинет, саксофон, флаута). Светски медији га често описују као “најлепши мушки глас Балкана”. Скоро две деценије је активан на светској музичкој сцени.

Од самог почетка, 1997. године, Тркуља и “Балканополис” створили су јединствену музику засновану на рок и оркестарској музици, традиционалном звуку Србије и Балкана и православном појању, чиме су започели нови талас у музици на овим просторима. Дуго сматрани најбоље чуваном музичком тајном Балкана, “Балканополис” је брзо кренуо у откривање своје музичке чаролије читавом свету. Убедљиво су најкреативнији када спајају гајде са гитарским ефектима и вах педалама, звук кавала и рока, тамбура и бубњева - све проткано снажним оркестарским звуком, од епског до лиричног. Неки од најзапамћенијих концерата су наступ у Шангају у Кини, где су током манифестације ЕКСПО 2010 наступили пред око 30 000 људи и поставили званичан рекорд посећености овог догађаја, затим концерти у Британији за ББЦ телевизију, као живи наступ пред више од сто милиона гледалаца широм света током избора за песму Евровизије.

Улазнице за новосадски концерт већ су у продаји и могу се набавити на свим продајним местима Евентима и на благајни Спенса. Цена за партер износи 1.200, а за трибине 1.600 динара.

И. Бурић

 

Џезерско растурање у СНП-у

Колико се у Тркуљином музицирању да уживати најбоље су видели, додуше такође доста давно, пре десет година, посетиоци Новосадског џез фестивала. Без “Балканополиса”, у правом џез трију, Тркуља је, жаргонски речено, растурио публику у Српском народном позоришту.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести