Умеће певања, глуме и игре на провери

Глумци који умеју добро да певају и играју, имаће прилику да се са тим својим талентима и способностима препоруче за неку од улога у представи “Лажа и паралажа”,

за које ће Српско народно позориште организовати аудицију у недељу 12. фебруара у 10.30 часова на сцени “Пера Добриновић”. Стеријин познати комад ће овог пута постављен као мјузикл, у режији Даниела Тавчиоског, и зато ће се на аудицији, како за наш лист каже аутор музике Сеад Лорбек, проверавати умеће певања, глуме и игре. То су различити захтеви, објашњава Лорбек, јер се ради о комплексном делу, за које су потребне све поменуте вештине.

„Певање је посебно битно, поред игре, и наравно глуме која се подразумева, поготово када су у питању улоге Алексе, Мите и Јелице”, напомиње Сеад Лорбек. По његовим речима, мада су поменути ликови у млађим годинама, за учешће на аудицији нису постављена старосна ограничења. Иначе, пре почетка аудиције, у 10 часова ће почети распевавање, за шта је задужена Агота Виткаи Кучера, професор на Академији уметности. Иначе, Стеријин комад је за потребе мјузикла адаптирала Весна Егерић.

Подсетимо, „Лажа и паралажа” последњи се пут играла на сцени нашег најстаријег професионалног театра почетком деведесетих у култној инсценацији Егона Савина са Зијахом Соколовићем, Предрагом Томановићем, Лидијом Стевановић и Стеваном Шалајићем у главним улогама. Премијера је била 12. октобра 1991, за нешто више од две године, колико је била на репертоару, представа је изведена чак 71 пут, а на 37. Стеријином позорју награђени су Егон Савин, Зијах Соколовић, Лидија Стевановић и сценограф Герослав Зарић. 

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести