Злато за певачице „Рес миранде”

Младе чланице вокалног ансамбла “Рес миранда” из Новог Сада оствариле су изузетан успех на управо завршеном Међународном фестивалу хорова у Охриду, где су освојиле златну медаљу

 и специјалну награду такмичења за најбољи избор концертног репертоара. На овогодишњем охридском хорском фестивалу, који је трајао од 25. до 29. августа, наступили су ансамбли из Македоније, Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Русије, Турске, Бугарске, Холандије и Молдавије, међу којима су се сада први пут представиле певачице ансамбла “Рес миранда” са диригентом Вуком Милановићем, изводећи захтеван и разноврстан програм у дијапазону од композиције ренесансног аутора Томаса Морлија и једне хорске нумере епохе романтизма Феликса Менделсона до дела савремених латиноамеричких аутора и композиције савременог македонског аутора Драгана Шуплевског.

Новосадске певачице освојиле су на такмичењу друго прво место са освојених 95,67 поена, док је Гран при фестивала ове године припао Српском певачком друштву “Вила” са диригентом Аљошом Новаковићем из Приједора. Камерни женски вокални састав “Рес миранда” формиран је 2014. на иницијативу чланица Дуња Хузјан и Драгане Пауновић, са циљем да се на тај начин популарише камерни хорски звук, те да се пружи допринос обогаћивању и развоју музичког живота у Новом Саду и у покрајини.

Ансамбл, који окупља осам младих чланица, како професионалних музичара тако и аматера са знатним певачким искуством, почео је да ради новембра 2014. под уметничким руководством младог диригента и композитора Вука Милановића, негујући разнолик репертоар, од значајних уметничких композиција разних епоха до аранжмана модерне и популарне музике. Чланице “Рес миранде” оствариле су до данас низ запажених наступа у Новом Саду, као и учешће на Хорском фестивалу “Слободан Бурсаћ” у Зрењанину прошле године, наишавши на одличан пријем публике и ласкаве оцене музичких стручњака. Како истиче једна од чланица Милица Ранчић, успех на фестивалу у Охриду, освојена златна медаља и позитивне оцене присутних критичара и музичара представљају велико признање, које потврђује квалитет њиховог рада и подстрек за даљи напредак.

М. Јанковић
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести