Журка је спремна, само фали Дилан

Одлука жирија шведске Академије да се награда за књижевност додели америчком 75-тогодишњем кантаутору потпуно је збунила свет. Лауреат “који пет и по деценија себе

мења и усавршава” признање је добио за, како је образложено, “стварање нових поетских израза у великој традицији америчког песништва, при чему је спој јединствених рима и рефрена само уобличио препознатљив начин размишљања”, својствен Бобу Дилану. То што уочи проглашења имена добитника на Дилана многи ни помислили нису, не умањује значај уметника који је идејом преточеном у речи обележио читаву генерацију шездесетих. Утописти можда нису успели да промене свет, али наћи се у друштву својих 258 сународника “нобеловаца” свакако је признање не само за САД, него и за поклонике популарне културе, у којој Дилан, макар у једној деценији, заузима почасно место.

Не могавши да сакрију љубомору, огорчени иду толико далеко, да предвиђају како ће 2017. године добитник Нобелове награде за књижевност бити аргентински фудбалер, ас Барселоне Лионел Меси, јер, ето и он је чаробњак, који своју поезију исписује вештим баратањем лоптом на травнатом правоугаонику. Па, када то може, “блебетави стихоклепац” за којег су се у жирију определили “сенилни хипици”, због чега онда то следеће године не би могао и фудбалски враголан?!

И док се отровне стрелице одбијају о штит аргумената које са друге стране нуде и таква имена као што су Барак Обама, Салман Ружди, Стивен Кинг... који су више него одушевљени овогодишњим избором, организаторе предстојеће церемоније ипак је, до јуче,  бринуло хоће ли се најатрактивнији добитник уопште појавити на лицу места и да ли ће прихватити награду. Дуготрајно неодазивење на телефонске позиве и неодговарање на мејлове, ипак није дозвољавало члановима Академије да искораче из оквира лепог понашања. Међутим, не успевају сви да глуме безбрижност, па је тако шведски академик Вастберг досадашње Диланово игнорисање оценио као непристојно и арогантно.

Сава Савић

 

Ипак проговорио:Долазим, ако будем могао

Амерички кантаутор Боб Дилан поручио је да „апсолутно” жели да присуствује церемонији доделе Нобелових награда у Стокхолму „уколико је то уопште могуће”.

Дилан, који се огласио први пут од када је проглашен за добитника Нобелове награде за књижевност, рекао је у интервјуу за британски лист Телеграф да му је „тешко да поверује” да је овогодишњи добитник те награде, преноси АП. Ројтерс наводи да је Дилан рекао за Телеграф да ће доћи на доделу Нобелове награде у Стокхолму ако буде могао.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести